Izzadságmérő bokaszíjjal figyelik meg az alkoholista bűnelkövetőket Hollandiában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A holland igazságügyi minisztérium engedélyezte egy olyan elektronikus bokaszíj használatát, amit alkoholhoz kapcsolódó bűncselekmények elköveti viselnének. Az eszköz az izzadtságot analizálva következtet az alkoholfogyasztásra. A szerkezet az adatokat naponta egyszer elküldi egy központi szerverre.

Minderre azért van szükség, mert a tanulmányok szerint az erőszakos bűncselekmények 26-43 százalékát az alkohol okozza Hollandiában.

A szerkezet ugyanakkor azért is hasznos lehet, hogy a viselő személy ezzel bizonyítsa például családtagjai felé, hogy jobb útra tért. Egy kétgyerekes anyuka szerint, aki részt vett a pilot programban, ez egy remek módszer arra, hogy megmutassa a fiainak, hogy valóban nem iszik többé.

A pilot programban résztvevők 71 százaléka egyébként egyáltalán nem fogyasztott alkoholt a tesztelés alatt, még akkor sem, ha engedték nekik. Sőt, a résztvevők egy része még három hónappal azután se ivott, hogy levették a szerkezetet a bokájáról. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!