Rejtélyes elefántpusztulás okát vizsgálják Botswanában

ÁLLAT
2020 június 15., 19:48

Ki tudja, miért, de tömegével pusztulnak Botswanában az elefántok. Az elmúlt két hónapban már 154 elhullott állat tetemét találták meg. Azt kizárták, hogy vadorzók ölték volna meg méreggel az elefántokat, mert a tetemeik nem voltak megcsonkolva, vagyis nem az agyarukért ölték le az állatokat.

Egy elefánt fürdőzik 2019. szeptember 28-án az Okavango deltájában, Nxaraga közelében. Tavaly nagy szárazság pusztított, ami miatt októberben mintegy ötven elefánt pusztult el. Most két hónap alatt 154 állat hullott el, egyelőre rejtély, hogy miért.
photo_camera Egy elefánt fürdőzik 2019. szeptember 28-án az Okavango deltájában, Nxaraga közelében. Tavaly nagy szárazság pusztított, ami miatt októberben mintegy ötven elefánt pusztult el. Most két hónap alatt 154 állat hullott el, egyelőre rejtély, hogy miért. Fotó: MONIRUL BHUIYAN/AFP

Kizárták a lépfenefertőzést, amely amúgy időnként tizedeli az állományt a világ legnagyobb elefántnépességű országában - a tágas szavannákon 135 ezer példány él. Tavaly októberben például mintegy ötven állat pusztult el lépfenében - igaz, mégegyszer ennyi a szárazság miatt.

A lakosságot óva intették az elpusztult állatok húsának elfogyasztásától, a megtalált tetemeket elégetik. (Via MTI)