A román szenátus megtiltotta a genderelmélet iskolai oktatását

külföld
2020 június 16., 17:25

A román szenátus kedden megszavazott egy olyan törvénymódosítást, aminek az értelmében minden tanintézményben tilos a genderelmélet oktatása.

Az indítvány, ami a 2011-es oktatási törvényt módosítja, megtiltja az iskolákban és minden egyes oktatási intézményben, beleértve az iskolán kívüli tevékenységeket is, hogy a diákoknak a genderelméletet tanítsák, vagy szexuális nevelésben részesüljenek. A román média egy része ezt úgy értelmezte, hogy a törvényhozó testület az egyetemeknek is megtiltotta a genderelmélet oktatását, és ezzel megsértette az egyetemi autonómiát.

Ebben az esetben a szenátus ügydöntő jogkörrel rendelkezett, hiszen korábban a képviselőház is elfogadta a jogszabályt, így Klaus Iohannis elnöknek kell kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

Az indítványt a Traian Basescu volt államelnök által védnökölt jobbközép Népi Mozgalom Párt (PMP) egyik, Kolozs megyei képviselője, Vasile Cristian Lungu terjesztette be, aki ortodox teológiát végzett Zilahon, és az USA-ban pszichológiát tanult.

A kezdeményező szerint a genderelmélet azt népszerűsíti, hogy egy gyerek megválaszthatja a saját nemét, ami akár eltérő lehet a biológiai nemétől. A törvényt a jobbközép párt mellett a szenátusban többséggel rendelkező balközép Szociáldemokrata Párt (PSD) is támogatta, a kormányzó, szintén jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig tartózkodott.

Romániában az elmúlt hónapokban sok vitát váltott ki, hogy egy másik törvénymódosítással kötelezővé tették a szexuális nevelést az iskolákban. Az erről szóló jogszabályt márciusban szavazta meg a parlament, így április elején Klaus Iohannis kihirdette. Az ortodox egyház tiltakozásának hatására ezután, június elején a képviselőház módosította a törvényt, így az egészségügyi nevelés névre keresztelt tantárgy bevezetése választhatóvá vált, és csak szülői beleegyezéssel vehetnek részt az órákon a diákok. A kezdeményezők szerint azért szükséges a tantárgy bevezetése, mert Romániában a legmagasabb a kiskorú édesanyák száma az EU-ban.

A szexuális nevelés és a genderelmélet iskolai bevezetését erőteljesen ellenezték a romániai egyházak, köztük az ortodox egyház, ami nagy a befolyása a román társadalomra és a döntéshozókra. (MTI)