Az osztrák kormány 50 milliárd euróra növeli a segélycsomagot

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

50 milliárd euróra növeli a koronavírus-járvány miatti segélycsomagja összegét az osztrák kormány.

Sebastian Kurz kancellár a friss döntést közölve azt mondta, három különböző segélycsomagról döntött az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek alkotta kormánykoalíció:

  • egy 7,5 milliárd eurós mentőcsomagról,
  • egy 5,2 milliárd eurós tehermentesítő csomagról, és
  • egy 6,3 milliárd eurós beruházási csomagról.

„Ausztriát ismét pályára kell állítani” – mondta Gernot Blümel pénzügyminiszter. A 19 milliárd euróval megnövelt, összesen 50 milliárd eurós segélycsomag a gazdasági világválság kedvezőtlen hatásaitól óvhatja meg az osztrák családokat és vállalkozásokat – mondta. 

A vállalkozások megmentése érdekében csökkentik a forgalmi adót, a gasztronómia és a kultúra területén pedig egész évre kiterjesztik az állandó kiadásokra igényelhető támogatást.

A családok gyerekenként 360 euró kedvezményt kapnak, és az adóreform értelmében egy átlagos családnak évente akár 1000 euró maradhat a zsebében. A befektetési csomag segítségével lehetőség van többek között a vállalkozás tőkéjének megerősítésére, környezetbarát beruházásokra, az oktatásban pedig a digitalizáció fejlesztésére.

Ausztriában 17 104-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Közülük 16 089-en időközben meggyógyultak. A fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 52-vel nőtt, így 419 aktív beteget tartanak nyilván. Bécsben egy nap alatt 42, Alsó-Ausztriában tíz új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Bécs 23. kerületében, Liesingben egy idősotthon tíz lakójának koronavírus-tesztje lett pozitív. Az intézményben korábban hatan haltak meg a koronavírus okozta szövődmények miatt. Az otthonban 268-an laknak, 7 dolgozónak házi karantént rendeltek el. (MTI)