Bíróság előtt a német szélsőjobboldali férfi, aki a vád szerint agyonlőtte a menekültek mellett kiálló politikust

külföld
2020 június 16., 11:40

Két ember állt a bíróság elé Németországban, mindkettejüket a menekeültek mellett kiálló CDU-s politikus, Walter Lübcke meggyilkolásának ügyében vádolták meg. A 65 éves férfit tavaly nyáron, saját házának kertjében közelről lőtték agyon, írja a BBC.

A vádirat szerint a gyilkosságot Stephan Ernst hajtotta végre, Markus H. pedig segített neki ebben. Ha bűnösnek mondják ki őket, ez lehet az első szélsőjobboldali politikai merénylet az országban a második világháború óta.

Stephan Ernst
photo_camera Stephan Ernst Fotó: THOMAS LOHNES/Picture-Alliance via AFP

Lübcke Kassel városának regionális tanácsát vezette, és országszerte akkor lett ismert politikus, amikor 2015-ben a nyilvánosság előtt is támogatta Angela Merkelt, aki az Európába érkezett menekülteket az országba engedte.

Az ügyészség szerint a gyilkos indítéka rasszizmus és idegengyűlölet volt. Ernst letartóztatása után beismerte a gyilkosságot, de azóta már meggondolta magát, és jelenleg azt állítja, hogy nem tett ilyesmit.

A tárgyalást hatalmas médiaérdeklődés kíséri Németországban, a frankfurti tárgyalásra több mint 200 újságíró regisztrált, de a járvány miatti óvintézkedések miatt ennél kevesebben lehetnek csak benn. A tárgyaláson felolvasták Lübcke feleségének és két fiának közleményét, melyben arról írtak, hogy a gyűlöletnek és az erőszaknak nincs helye a társadalmukban.

Walter Lübcke
photo_camera Walter Lübcke Fotó: UWE ZUCCHI/dpa Picture-Alliance via AFP

Lübcke az akkor még Merkel vezette kereszténydemokrata CDU-ban politizált, és miután 2015-ben Németország egymillió menedékkérőt fogadott be, a menekültek jogainak szószólója lett a régiójában. Egy viharosra sikeredett lakossági fórumon 2015 októberében arról beszélt, hogy a keresztény értékek vezették gondolkodását. Akkor arról beszélt, hogy aki nem ért egyet ezekkel az értékekkel, bármikor elhagyhatja az országot. Ezután számos halálos fenyegetést kapott, és egy ideig külön védelmet is kirendeltek mellé.

2019 júniusában ölték meg isthai kertes házának udvarán, a rendőrség szerint közvetlen közelről lőtték fejbe.

Az ügyészség szerint mind Ernst, mind H. ott volt azon a lakossági fórumon, és Ernst az események után a külföldiekkel szemben érzett gyűlöletét egyre inkább a politikusra vetítette. A vádirat szerint ezután többször előfordult, hogy követte a férfit, és 2016, illetve 2018 között Markus H.-tól a fegyverhasználat alapjait is elsajátította. A két férfi többször vett részt együtt szélsőjobboldali tüntetéseken.

Ernst most azt állítja, hogy Markus H. követte el a gyilkosságot, de a nyomozók ezt nem gondolják így, szerintük H. nem is volt a faluban a gyilkosság idején. Az ügyészség egy gyilkossági kísérlettel is megvádolta Ernst-et, a vádak szerint 2016-ban megkéselt egy iraki menedékkérőt.