Elfogadta a parlament az örökbefogadást felgyorsító törvénymódosítást

POLITIKA
2020 június 16., 10:32

Ellenszavazat nélkül elfogadta kedden az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely jelentősen lerövidíti az örökbefogadási eljárást, választhatóvá teszi az eddig kötelező felkészítő tanfolyamat, és 6 helyett 3 hónap utána örökbe adhatóvá teszi a családjukból kiemelt gyerekeket, ha a szüleik nem látogatják őket.

A törvényjavaslatot Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár nyújtotta be még május 12-én, főbb elemei a következőek:

  • az újonnan jelentkező örökbefogadó szülőknek már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése;
  • a korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei;
  • rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek;
  • egyszerűsödik a honosítás, ha egy magyar család külföldről fogadna örökbe gyereket;
  • az örökbefogadó szülő és a 3. életévét betöltött gyermek életkora között előírt legfeljebb 45 év korkülönbséget 50 évre emelik.

Komoly kritika a javaslatnak az örökbefogadási tanfolyam kötelezőségét megszüntető pontját érte. Az aHang platformon petíció is indult ennek visszavonását követelve.

A téma szakértői, gyermekvédelmi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a kötelezőség eltörlésével várhatóan pont azok nem végzik majd el a 40 órás képzést, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Ez „tömeges kudarcos örökbefogadásoknak ágyazhat meg és tragédiákhoz vezethet” - fogalmaz a petíció.

A lépés ellen öt, az örökbefogadásban érintett ismert művész is tiltakozott korábban egy videós üzenetben.

A keddi parlamenti ülésen 193 képviselő szavazott a törvényről, 171 igen, 0 nem és 22 tartózkodó szavazattal fogadták el a módosító csomagot. Varju László, a DK képviselője plüss figurákkal érkezett az ülésre tiltakozásul a törvénymódosítás ellen, de Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke még a szavazás előtt kivitette vele a teremből a játékokat.

link Forrás