Elfogadta a parlament az örökbefogadást felgyorsító törvénymódosítást

Ellenszavazat nélkül elfogadta kedden az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely jelentősen lerövidíti az örökbefogadási eljárást, választhatóvá teszi az eddig kötelező felkészítő tanfolyamat, és 6 helyett 3 hónap utána örökbe adhatóvá teszi a családjukból kiemelt gyerekeket, ha a szüleik nem látogatják őket.

A törvényjavaslatot Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár nyújtotta be még május 12-én, főbb elemei a következőek:

  • az újonnan jelentkező örökbefogadó szülőknek már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése;
  • a korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei;
  • rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek;
  • egyszerűsödik a honosítás, ha egy magyar család külföldről fogadna örökbe gyereket;
  •  az örökbefogadó szülő és a 3. életévét betöltött gyermek életkora között előírt legfeljebb 45 év korkülönbséget 50 évre emelik.

Komoly kritika a javaslatnak az örökbefogadási tanfolyam kötelezőségét megszüntető pontját érte. Az aHang platformon petíció is indult ennek visszavonását követelve. 

A téma szakértői, gyermekvédelmi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a kötelezőség eltörlésével várhatóan pont azok nem végzik majd el a 40 órás képzést, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.  Ez „tömeges kudarcos örökbefogadásoknak ágyazhat meg és tragédiákhoz vezethet” - fogalmaz a petíció.

A lépés ellen öt, az örökbefogadásban érintett ismert művész is tiltakozott korábban egy videós üzenetben.

A keddi parlamenti ülésen 193 képviselő szavazott a törvényről, 171 igen, 0 nem és 22 tartózkodó szavazattal fogadták el a módosító csomagot. Varju László, a DK képviselője plüss figurákkal érkezett az ülésre tiltakozásul a törvénymódosítás ellen, de Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke még a szavazás előtt kivitette vele a teremből a játékokat.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó