Kutatók friss számítása szerint 36 (!) intelligens, kommunikálni képes civilizáció élhet a galaxisunkban

meghökkentő tudomány
2020 június 16., 06:37

Egy friss számítás arra jutott, hogy összesen 36 olyan intelligens civilizáció élhet a galaxisunkban, melyek képesek lehetnek kommunikálni egymással.

Christopher Conselice, az University of Nottingham asztrofizikusa szerint ez azért rendkívül fontos és izgalmas eredmény, mert ez az első alkalom, hogy tényleges becslésünk lehet arról, hogy hány olyan intelligens és kommunikációra képes civilizáció vesz minket körbe, melyekkel akár fel is vehetjük a kapcsolatot.

Frank Drake csillagász 1961-ben alkotta meg azt az egyenletet, melyet azóta csak Drake-formulaként emlegetnek, és ami hét tényező alapján adja meg egy adott csillagközi térrészben levő, egymással kommunikálni képes civilizációk számát.

A formula így fest:

És mint a Wikipedia összefoglalja, ebben a képletben

  • N az egymással kommunikálni képes civilizációk száma
  • R* a csillagok keletkezésének gyorsasága (db/év) a Tejútrendszerben
  • fp a bolygórendszerrel rendelkező csillagok aránya
  • ne a lakható bolygók átlagos száma egy bolygórendszerben
  • fl az élet kialakulásának valószínűsége
  • fi értelmes lények kialakulásának valószínűsége
  • fc technikai civilizáció kialakulásának valószínűsége
  • L a technikai civilizáció várható élettartama (a kommunikációnak kétirányúnak kell lennie)

A kutatóknak régóta problémát okozott, hogy több tényező is nehezen volt számszerűsíthető, ezért a különféle becslések a nulla és a pár milliárd között mozogtak. Conselice szerint ezért a Drake-formula inkább szolgált kérdések végiggondolására, semmint konkrét eredmények kiszámítására.

Conselice és kutatótársai viszont újrahangolták a formulát, és az Astrophysical Journal című szaklapban megjelent írásuk szerint új adatokkal képesek voltak konkrét becsléshez jutni. Munkájuk során egy fontos feltételezéssel éltek, arról, hogy az intelligens élet előbb-utóbb minden Föld-szerű bolygón megjelenik, ez része az evolúciónak.

Az asztrobiológiai kopernikuszi alapelvnek elnevezett felételezés szerint ha fennállnak a megfelelő körülmények, akkor bizonyos folyamatok végbemennek, legyen szó akár kémiai folyamatokról, akár csillagképződésekről, és ugyanez mondható el az intelligens életformák kialakulásáról is.

Ezekből a keretekből kiindulva ma 4 és 211 között lehet azoknak a civilizációknak a száma a Tejútrendszerünkben, melyek képesek kommunikálni egymással, de a legvalószínűbb szám a 36. Ugyanakkor Conselice szerint ez egy konzervatív becslés, többek között azért, mert még száz éve csak, hogy elkezdünk jeleket küldeni a világűrbe.

A kutatók szerint a civilizációnknak még további legalább 6120 évig kell fenn maradnia, hogy kétirányú kommunikáció alakulhasson ki köztünk és egy másik létforma között, mivel úgy számolnak, hogy a legközelebbi civilizáció és 17 ezer fényévnyire lehet tőlünk. Ha végül ennél is közelebb találunk valamit, az azért jó hír, mert arra utalhat, hogy a galaxisban kommunikálni képes civilizációk élettartama jóval hosszabb is lehet, mint pár száz év.

A kutatás eredményeit az University of Cambridge szakértője, Oliver Shorttle árnyalta némileg a Guardian cikkében: mint fogalmazott, egy ilyen becsléshez számos kevéssé megértett tényezőt is figyelembe kell venni, például azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakult ki az élet a Földön vagy hogy hány Föld-szerűnek tekintett bolygó alkalmas valójában az élet befogadására.

Voltak azonban kutatók, akik nem vettek részt ebben a munkában, de támogatóbbnak bizonyultak az eredményekkel kapcsolatban: az University College London kutatója, Andrew Coates szerint nem ésszerűtlenek a becslések, melyekre a kutatók jutottak, de a jelenlegi technológiai szintünkön képtelenség ellenőrizni a számításokat.