Megfejtették a méhkirálynők kettős énekét

természet
2020 június 16., 14:08

Nagyon érzékeny vibrációs detektorok segítségével megfejtették a méhkirálynők kettős énekét – írja a BBC.

A dolgozó méhek úgy segítenek a világra újabb királynőket, hogy viasszal speciális lépsejtekbe zárják, és méhpempővel táplálják őket. A királynő „hápogó” hangot hallat, amikor készen áll arra, hogy kikeljen a kamrájából. De ha egyszerre kettő kel ki, elkezdődik köztük a harc.

Ha egy királynő kikel a lépsejtből, a „hápogása” tülkölésszerű hangra vált, amivel azt jelzi a dolgozóknak, hogy a többi (még hápogó) királynőt tartsák fogságban.

Martin Bencsik, a Nottinghami Trent Egyetem kutatója, a Scientific Reports tudományos lapban bemutatott kutatás vezetője szerint igazán „különleges ezeknek a csodálatos állatoknak a hápogása és tülkölése”.

Illusztráció: a xenomorph-királynő az A bolygó neve: halál című filmben
photo_camera Illusztráció: a xenomorph-királynő az A bolygó neve: halál című filmben

„Hallható, ahogy a királynők válaszolnak egymásnak. Azt feltételezték, hogy az egyik királynő beszél a másikhoz, valószínűleg azért, hogy kölcsönösen felmérjék, melyikük erősebb. De most bizonyítékunk van egy másik magyarázatra” – mondta Bencsik.

A tülkölés a kolóniában mozgó királynő hangja, ami jelzi a jelenlétét a dolgozóknak. A hápogás azon királynők jeladása, amik készen állnak arra, hogy előbújjanak, de még a lépsejtjük fogságában vannak.

A királynők tehát nem egymásnak üzennek, „kommunikációjuk a királynő és a dolgozók között zajlik. A több ezernyi méhből álló társadalom igyekszik egyszerre csak egy királynőt kiengedni” – mondta.

A hápogó királynőket a dolgozók szándékosan tartják fogságban, addig nem engedik szabadon a hápogó méhkirálynőt, amíg hallják a tülkölést. Ha a tülkölés abbamarad, az azt jelenti, hogy a királynő valószínűleg kirajzott, azaz elhagyta a kolóniát, hogy új közösséget hozzon létre. Ez a kolóniát arra sarkallja, hogy kiengedjen egy új királynőt.

„Minden döntés a csoport döntése. A dolgozó méhek döntik el, akarnak-e új királynőt vagy sem” – mondta Bencsik. (MTI)