Mégsem tiltják be a fojtófogást Franciaországban, a rendőrök tiltakozása miatt

külföld
2020 június 16., 13:56

Nem vezetik be a rendőri intézkedés közben alkalmazott fojtófogás teljes tilalmát Franciaországban, miután rendőrszakszervezetek tiltakozásukat fejezték ki a lépés ellen - írja az Euronews.

Ehelyett Christophe Castaner belügyminiszter csak annyit jelentett be keddi sajtótájékoztatóján, hogy a rendvédelmi képzés tananyagából veszik ki a fogás elsajátítását - írja az Euronews.

Pedig Castaner június 8-án még arról beszélt, itt az ideje, hogy a rendvédelmi szervek „maguk mögött hagyják” a rendőri erőszak egyik jelképévé vált fojtófogás alkalmazását, főleg, miután Franciaországban is tízezrek mentek az utcára az ügyben.

Hogy aztán a kormány a rendőrség köreiből azt a kritikát hallja vissza, miszerint „az állam magukra hagyja őket”.

A kormány visszahőkölését Frédéric Veaux, az országos rendőrség igazgatója úgy tolmácsolta a rendőrökhöz intézett feljegyzésében, hogy az elmúlt hetek rendőri erőszak és rasszizmus elleni amerikai és franciaországi tiltakozásain kifogásolt módszer „mértékkel és óvatosan” továbbra is használható.

Ugyanakkor jelezte, hogy egy munkacsoportot állít fel szerdán, ami szeptember 1-ig kidolgozza a fojtófogást helyettesítő technikát. (Euronews, Guardian)