Mégsem tiltják be a fojtófogást Franciaországban, a rendőrök tiltakozása miatt

Nem vezetik be a rendőri intézkedés közben alkalmazott fojtófogás teljes tilalmát Franciaországban, miután rendőrszakszervezetek tiltakozásukat fejezték ki a lépés ellen - írja az Euronews.

Ehelyett Christophe Castaner belügyminiszter csak annyit jelentett be keddi sajtótájékoztatóján, hogy a rendvédelmi képzés tananyagából veszik ki a fogás elsajátítását - írja az Euronews.

Pedig Castaner június 8-án még arról beszélt, itt az ideje, hogy a rendvédelmi szervek „maguk mögött hagyják” a rendőri erőszak egyik jelképévé vált fojtófogás alkalmazását, főleg, miután Franciaországban is tízezrek mentek az utcára az ügyben.

Hogy aztán a kormány a rendőrség köreiből azt a kritikát hallja vissza, miszerint „az állam magukra hagyja őket”.

A kormány visszahőkölését Frédéric Veaux, az országos rendőrség igazgatója úgy tolmácsolta a rendőrökhöz intézett feljegyzésében, hogy az elmúlt hetek rendőri erőszak és rasszizmus elleni amerikai és franciaországi tiltakozásain kifogásolt módszer „mértékkel és óvatosan” továbbra is használható.

Ugyanakkor jelezte, hogy egy munkacsoportot állít fel szerdán, ami szeptember 1-ig kidolgozza a fojtófogást helyettesítő technikát. (Euronews, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér