Az alvó Bojko Boriszovról jelentek meg fotók, az éjjeliszekrényén pisztoly, egy köteg készpénz és aranyrudak is láthatók

külföld
2020 június 17., 19:06
Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök 2015. december 17-én Brüsszelben.
photo_camera Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök 2015. december 17-én Brüsszelben. Fotó: Nicolas Maeterlinck/Belga/AFP

Bojko Boriszov szerint a politikai ellenfelei lejárató kampányt indítottak ellene. Ezt a bolgár miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, amin a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt vezetősége is részt vett.

A kormányfő bejelentésének apropóját a hálószobájában készült felvételek szolgáltatták, amiket az interneten tettek közzé: a fényképeken többek között az alvó kormányfő látható, illetve az éjjeliszekrényén egy pisztoly, egy nyitott fiókban pedig egy köteg készpénz és aranyrudak.

„Rettegéssel teli életre kényszerítenek, és azt akarják, hogy feladjam. De a július nagyon fontos hónap, nem riadok vissza, nem állok le” – mondta Boriszov, aki szerint ez aggasztja az ellenfeleit, ezért akarják kompromittálni. (Az ország stratégiai terveinek megvalósítása, a bankunióba, aztán pedig az eurózónába való belépés szempontjából fontos a július.) „Céljuk, hogy lelkileg, és később talán fizikailag is megtörjenek. Aggódom, hogy éjszakai nyugalmam során védtelen vagyok. Hogyan tudtak alvás közben lefényképezni? Ez lenne a demokrácia?” – kérdezte felindultan a kormányfő.

link Forrás

Azt mondta, a politikai ellenfelei akarják eltávolítani a hatalomból: először a vezért akarják félrerakni, aztán a GERB kormánypártot tennék tönkre. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a lejárató kampány kitervelői a KGB tankönyveiből meríthettek ihletet az akcióhoz, és a személye azután válhatott kellemetlenné, hogy az országát az euroatlanti közösségbe vezette.

Boriszov több riválisát is név szerint említette, köztük Bulgária oroszbarát elnökét, Rumen Radevet is. Boriszov azt állította, éppen a pilótából lett államfő volt az, aki azt a drónt irányította, ami időnként a rezidenciája felett körözött.

Az interneten megjelent felvételek miatt az ügyészség és az állami őrszolgálat belső vizsgálatot indított.

link Forrás

Egyébként azért különösen vicces ez az eset, mert 2006 óta kering az a vicc Bulgáriában, hogy: „Egyesek úgy alszanak, hogy pisztolyt raknak a párnájuk alá. Bojko Boriszov viszont úgy alszik, hogy a párnát rakja a pisztoly alá.” (via MTI)