Az Európai Bizottság elkerülné az uniós országok közötti versengést az oltóanyagért

eu
2020 június 17., 12:42

Az Európai Unió készen áll a koronavírus elleni oltóanyagok közös beszerzésére, és ennek köszönhetően a védőoltás nagyobb valószínűséggel juthat majd el mindenkihez a megfelelő mennyiségben és áron, ezzel elkerülve a tagállamok közötti ártalmas versengést, jelentette ki az Európai Bizottság elnöke szerdai videoüzenetében.

Ursula Von der Leyen azt javasolja, az Európai Bizottság testülete előzetesen vásároljon hatékonynak tűnő, de még tesztelési fázisban lévő oltóanyagokat gyógyszeripari vállalatoktól, és ezt az unió vészhelyzetre félretett 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszírozzák.

A bizottság a költségek jelentős részét kifizetné a nyílt közbeszerzési pályázatokon a kiválasztott gyártóknak, azzal a megkötéssel, hogy a gyártó biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll.Mivel a vakcinák kifejlesztése összetett és hosszú folyamat, ez a bizottság támogatná a munka meggyorsításra irányuló erőfeszítéseket, hogy az oltóanyagok 12-18 hónapon belül rendelkezésre álljanak. Emellett a bizottság javasolja, hogy ideiglenesen enyhítsék a szabályozását a géntechnológiával módosított organizmusokat tartalmazó oltások kidolgozásának.

Az EU-tagállamok egészségügyi miniszterei túlnyomórészt támogatták a bizottság javaslatát. (MTI)