Ukrajna július 31-ig meghosszabbította az országos karantént

Egészségügy
2020 június 17., 15:09

Az ukrán kormány szerdán úgy határozott, hogy július 31-ig meghosszabbítja az országos karantén hatályát – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök.

A döntést a kormány egyhangúlag hozta meg, a részletek kidolgozására az egészségügyi és a gazdasági minisztérium egy napot kapott. Az országban továbbra is ún. adaptív karantén marad érvényben, ami azt jelenti, hogy régiónként eltérően, elsősorban a fertőzöttek számától, az elvégzett tesztek mennyiségétől és a kórházak leterheltségétől függően szigorítanak, illetve enyhítenek a korlátozásokon.

A miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt hét alatt Ukrajnában 4853-an fertőződtek meg koronavírussal, ez az eddigi legrosszabb mutató a járvány kitörése óta az országban. Azt mondta, a kormány megérti, hogy az emberek belefáradtak a karanténnal járó korlátozásokba, de a koronavírus okozta veszély még nem múlt el.

Smihal azt mondta, a szájmaszk viselése, a távolságtartás, a fertőtlenítő szerek használata egyszerű dolgok, amik emberéleteket mentenek meg, segítenek óvni egymást addig, amíg nem találnak megfelelően hatékony módszert a Covid-19 betegség gyógyítására.

A miniszterelnök a Telegramon közzétette, mik azok a szabályok, amik továbbra is érvényben maradnak a karantén alatt. Eszerint a szájmaszk viselése továbbra is kötelező lesz a nyilvános helyeken és a közösségi közlekedési eszközökön, utóbbiak legfeljebb annyi utast szállíthatnak, ahány ülőhely van.

Azokban a régiókban, amikben sok a koronavírusos fertőzött, szigorítások várhatók. Ezek kiterjedhetnek a sport- és kulturális létesítmények meg a szolgáltató cégek és az óvodák újbóli bezárására, a személyszállítás korlátozására, de akár a metró ismételt leállítására is Kijevben, illetve a másik két nagyvárosban, Dnyipróban és Harkivban. Utóbbi a fertőzés terjedését tekintve inkább a fővárost, Kijevet fenyegeti, ami a második legfertőzöttebb területe az országnak.

Kijevben az elmúlt napban 41 új fertőzöttet azonosítottak, és két beteg halt meg. Velük együtt a fővárosban az azonosított fertőzöttek száma elérte a 4026-ot, az elhunytaké 94-re nőtt, míg eddig 1230-an győzték le a kórt. (MTI)