Szabálytalanságokat tártak fel a tatabányai kórháznál, ahonnan hazaküldtek egy agyhártyagyulladásos nőt, aki később meghalt

Egészségügy
2020 június 18., 17:29

Szakmai és dokumentációs szabálytalanságokat tárt fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata a tatabányai Szent Borbála Kórházban tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal esztergomi nő ügyében.

A kétgyermekes nőt május 1-jén agyhártyagyulladásban halt meg, miután több kórház is elutasította a felvételét, a tatabányai kórházból pedig hazaküldték a magas lázzal és fejfájással küzdő beteget.

Az NNK vizsgálata ugyanakkor igyekezett leszögezni, hogy „a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseknek nem volt köze a nő halálához”.

A tatabányai Szent Borbála kórház legújabb , 2015-ben átadott épülete.
photo_camera A tatabányai Szent Borbála kórház legújabb , 2015-ben átadott épülete. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Ahogy arról korábban írtunk, a tatabányai kórház az egyetlen olyan egészségügyi intézmény az országban, amit be kellett zárni, olyan sok orvos, ápoló és beteg lett koronavírusos. Müller Cecília tiszti főorvos április 28-án rendelte el a kórház bezárását, addigra volt olyan osztály, ahol egyetlen dolgozó sem maradt - egy részük megbetegedett a koronavírustól, a többiek pedig karanténban figyelték, hogy náluk is jelentkeznek-e a tünetek.

A jelentésben most azt írták, „a lefolytatott vizsgálat négy szakmai terület - neurológia, infektológia, aneszteziológia és intenzív terápia, valamint oxyológia - országos szakfelügyelő főorvosának bevonásával történt, és egyértelműen kiderült, hogy a koronavírus-járványnak és az azzal kapcsolatos intézkedéseknek semmi köze nem volt a nő halálához”.

A neurológiai szakfelügyelő főorvos véleménye szerint a Szent Borbála Kórház sürgősségi osztályán „a beteg tünetei alapján az idegrendszeri vírusos gyulladásos betegség gyanúja felmerülhetett volna, és ebben az esetben részletes neurológiai vizsgálatra és neurológiai konzíliumra lett volna szükség, ami azonban elmaradt”.

Hozzátették, hogy „a vizsgálat a fiatal édesanya ellátása során elkövetett szakmai szabályszegés mellett dokumentációs szabálytalanságokat is feltárt, ezért az NNK kötelezte az egészségügyi szolgáltatót egészségügyi bírság megfizetésére és a jogszabályi előírásokban foglaltaknak megfelelő dokumentációs kötelezettség betartására”. (via MTI)