Járványgóccá vált egy vágóhíd Németországban, több ezer embert vettek karanténba

külföld
2020 június 19., 13:45

6400 embert köteleztek karanténra Németországban Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, ahol egy húsipari üzem koronavírus-gócponttá vált. A Tönnies holding, a német húsipar meghatározó, sertésfeldolgozásban a piac csaknem harmadát uraló vállalatának rheda-wiedenbrücki sertésfeldolgozójában kedd óta 730 koronavírusos fertőzöttet azonosítottak úgy, hogy eddig mindössze 1100 tesztet végeztek, és valamennyi dolgozójuk tesztelésével csak a következő napokban végeznek.

A Tönies holding vágóhídja Rheda-Wiedenbrückben. Kedd óta 1100 tesztet végeztek az üzem dolgozóin, és már 730 koronavírusos fertőzöttet azonosítottak.
photo_camera A Tönies holding vágóhídja Rheda-Wiedenbrückben. Kedd óta 1100 tesztet végeztek az üzem dolgozóin, és már 730 koronavírusos fertőzöttet azonosítottak. Fotó: FRISO GENTSCH/dpa Picture-Alliance via AFP

De talán még ez is kevés lesz a járvány terjedésének megakadályozására. Hiába kötelezték ugyanis karanténra a Tönnies-holdingnak vállalkozói szerződéssel dolgozó külföldi vendégmunkásokat, azok olyan tömegszállásokon vannak elszállásolva, ahol más cégek vendégmunkásai is, és nehezen oldható meg az elkülönítésük.

Hubertus Heil szövetségi munkaügyi miniszter megrázónak nevezte a húsüzemi járványkitörésről szóló híreket. Az eset megmutatja, milyen következményekkel jár, amikor "nem bánnak méltányos, fair módon közép- és kelet-európai munkavállalókkal nálunk", mondta az ARD közszolgálati tévének. A német kormány amúgy pont a járványkitörések megakadályozására elrendelte, hogy 2021-től már tilos vállalkozói szerződéssel alkalmazni mészárosokat és henteseket. Az ilyen vállalkozói szerződésekkel, vagyis a német társadalombiztosítási és bérszabályok megkerülésével alkalmazott vendégmunkások ezidáig komoly versenyelőnyt jelentettek a német húsipari cégeknek. (Via MTI)