Szlávik János szerint nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás

Egészségügy
2020 június 19., 04:21

A Magyar Nemzetnek adott interjújában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt mondta, hazánkból vagy teljesen eltűnik a vírus, vagy nagyon alacsony fertőzésszámmal marad meg.

„Úgy tűnik, hogy már jó ideje naponta öt alatti a megbetegedések és a halálozások száma, ez nem zárja ki, hogy még mérsékelten emelkedhet, de a járványgörbe azt mutatja, hogy hamarosan vége az első hullámnak Magyarországon” - mondta a lapnak Szlávik.

Szlávik János infektológus fõorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én.
photo_camera Szlávik János infektológus fõorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az infektológus szerint akkor lehet a vakcina tömeggyártásába belekezdeni, ha az úgynevezett fázis III-vizsgálatok lezárulnak, azaz járványos területen próbálják ki a vakcinát. „Mivel közel száz oltóanyagot tesztelnek, remélhetőleg lesz olyan köztük, amelyikkel teljesen kivédhető a vírus” - tette hozzá a főorvos, aki szerint nem fognak mindenkit beoltani a vakcinával, de nincs is rá szükség, mert ha sikerülne beoltani az összes idős, krónikus beteget, az immunhiányos embereket, az egészségügyi és szociális szférában dolgozókat, akkor már nem alakulhatna ki súlyos járvány.

A közelmúltban belehalt a koronavírusba egy 37 éves, egészséges férfi, róla azt mondta, valamilyen ismeretlen immunológiai rendellenessége lehetett, amelyet korábban nem fedeztek fel.