A Fehér Ház sikertelenül próbálta visszavonatni a boltokból John Bolton kitálalós könyvét

POLITIKA
2020 június 20., 16:27
John Bolton és Donald Trump az Ovális Irodában 2018. május 17-én.
photo_camera John Bolton és Donald Trump az Ovális Irodában 2018. május 17-én. Fotó: SAUL LOEB/AFP

Zöld utat adott egy szövetségi bíró John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó memoárkötetének, ami az eddig kiszivárogtatott részletekből ítélve rendkívül kellemetlen dolgokat állít Donald Trump elnökről, például azt, hogy teljes nyíltsággal azért könyörgött volna a kínai elnöknek, hogy az mezőgazdasági termények felvásárlásával támogassa az újraválasztását.

A Fehér Ház próbálta ugyan megakadályozni a kötet publikálását, de a bíró úgy döntött, hogy túl későn tették ezt, amikor már annyi példány került ki a memoárból szerte a világon, hogy ha okozott is kárt egyes titkok publikálása, azt a kötet betiltása sem tenné már semmissé.

A bíró ugyanakkor keményen ledorongolta Boltont, mondván a politikus kockára tette az Egyesült Államok nemzetbiztonságát azzal, hogy annak ellenére döntött a könyve publikálása mellett, hogy hivatalosan még nem zárult le a szöveg nemzetbiztonsági vizsgálata. Ezért a bíró szerint Bolton polgári- és büntetőperek elé nézhet és elveszítheti a kötetért felvett 2 millió dolláros előleget.

(via New York Times)