Mészáros Lőrinc bizalmi emberét is gyanúsítottként hallgatták ki a Széchenyi Bank ügyében

gazdaság
2020 június 20., 15:42

A 24.hu cikke szerint a NER elitjének csúcsán is sokakat foglalkoztató kérdés, hogy hogyan válhatott gyanúsított Mészáros Lőrinc bizalmi ügyvédjéből, akit a rendőrség ki is hallgatott. Vörös József azért érintett a Széchenyi Bank ügyében, mert 2013 júniusától 2014 novemberéig tagja volt a pénzintézet igazgatóságának.

Az ügyvéd közben Mészáros Lőrinc legbelső, bizalmas körének a tagja:

  • Ő segített Mészárosnak, amikor az átvette Simicska Lajos korábbi cégeit;
  • volt rá példa, hogy ő licitált földre Mészáros nevében;
  • a Puskás Akadémiát működtető alapítvány vezetőségének tagja;
  • 2018 őszén a belső kör tagjaként Mészárossal együtt magánrepülővel utazott ki megnézni Londonba a Chelsea–Videoton focimeccset.
link Forrás

A Széchenyi Bank ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás. Kedden húsz helyszínen csaptak le a hatóságok, 19 embert hallgattak ki gyanúsítottként, kilencet közülük közülük őrizetbe vettek.

Ebből a kilenc emberből a bankot egykor birtokló Töröcskei Istvánt és feleségét plusz egy embert csütörtökön aztán letartóztatták, öten kerültek bűnügyi felügyelet alá, egy ember pedig gyanúsítottként, de szabadon távozhatott a bíróságról. A 24.hu információja szerint ő volt Vörös.

A nyomozás lényegében amiatt a gazdasági sajtóban is megírt botrányos húzás miatt folyik, amiről nemrég a 444 is részletesen írt. A Fidesz-közeli kisbank folyamatosan veszteséges volt, ezért a többségi tulajdonosnak kötelező lett tőkét emelnie, amit Töröcskei 2012-ben egy olyan tranzakcióval próbált megoldani, ami a későbbi vizsgálatok középpontjába került. A print HVG a Magyar Nemzeti Bank vizsgálati anyaga alapján a következőképpen írta le az akciót egyik tényfeltáró cikkében, az 2015. augusztus 22-i lapszámban: a bank öt cégnek összesen 1,5 milliárd forint hitelt adott villámgyos elbírálás után, hogy az összeg a hetilap szerint különböző számlákon villámgyosan átfolyatva egy napon belül a Széchenyi többségi tulajdonosa, Töröcskei családi cége, a T and T Kft számláján landoljon, amiből a cég azonnal, még aznap megemelte a bank tökéjét.

Vagyis – az MNB több mint 100 oldalas, a HVG által ismertetett vizsgálati jelentése szerint – fiktív tőkeemelés történt volna, hiszen a többségi tulaj a bank tőkéjét egy magától a banktól származó hitelből emelte volna meg.

Egy Fidesz-közeli kisbank vergődése

A Széchenyi Bank ügye a kezdetektől fogva tele van különös fordulatokkal. A bank tulajdonosa és a bank maga annyira közel állt a Fideszhez, hogy az I. kerület polgármestere 2014-ben inkább veszni hagyta az önkormányzata ott elhelyezett félmilliárd forintját, pedig régóta tudhatott a bank egyre romló gazdasági helyzetéről.

Maga a tulajdonos Töröcskei a párt régi, stabil támogatója volt a kilencvenes évek eleje óta, a 2002 utáni hosszú baloldali kormányzás alatt például részben az ő cégei birtokolták és finanszírozták a Hír Tv-t és a Lánchíd rádiót egészen 2011-ig. Arról, hogy a kizárólag politikai célokra kitalát médiacégeket nem üzletnek tekintette, hanem pártfeladatként kapta a finanszírozásukat, szintén elismerésre méltó nyíltsággal beszélt:

„Elkötelezett konzervatívként szomorúan tapasztaltam, hogy ennek az oldalnak rendkívül kevés megszólalási lehetősége adódott a tömegtájékoztatásban. Amikor jött a megkeresés, hogy egy bizonyos csoport álljon össze, és hozzuk létre a konzervatív sajtót, eredményeim szerencsére lehetővé tették, hogy ebben lelkesen részt vehessek.”

Nem véletlen, hogy 2013. nyarán az állam 49 százalékos tulajdonosként beszállt a bankba. Midnenkit váratlanul ért, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank, mint felügyeleti hatóság előbb visszavonta a Széchenyi Bank működési engedélyét, majd 2015 elején feljelentést tett a különös tőkemelés miatt. A meglepő fordulat időben eléggé közel volt az Orbán–Simicska konfliktus nyílt kirobbanásához (G-nap), ezért sokan arról spekuláltak, hogy Töröcskei és bankja is a belháború áldozata lehet valamilyen módon.

De még ezután is voltak arra utaló jelek, hogy talán nem akarnak ténylegesen lecsapni a bank egykori vezetőire és tulajdonosaira, hiszen Töröcskei 2020. május 13-án még azt nyilatkozta a 444-nek, hogy a nyomozás öt éve alatt őt egyszer sem hallgatták ki.

Most mégis fegyorsult a nyomozás, sőt még egy olyan bizalmi kádert is elért, mint Vörös.