Több ezer sziklakaktuszt foglaltak le Texasban

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Több ezer sziklakaktuszt foglaltak le texasi rendőrök attól a csempészhálózattól, amelyet az amerikai-mexikói határon göngyölítettek fel.

A kövirózsához hasonlító, élő sziklának is nevezett sziklakaktusz (Ariocarpus fissuratus) a texasi Big Bend nemzeti park sivár síkságain nő leginkább. „Nem tipikus kaktuszok. Egyáltalán nincsenek tüskéik, ők a kaktuszok teddy mackója, oly puhák és bársonyosak” – idézte Karen Little botanikust az Observer.

Ezeknek a kaktuszoknak több évtizedre van szükségük ahhoz, hogy kifejlett példánnyá nőjenek, vadon nagyon sérülékenyek, mivel a vaddisznók megeszik a gyökereiket, de most egy még veszélyesebb ragadozó leselkedik utánuk: a legnagyobb veszélyt az ember jelenti rájuk – mondta Little.

Az Ariocarpus nemzetséghez tartozó növény a gyűjtők által igen kedvelt faj Európában és Ázsiában, és ezért vonzza a szervezett bűnbandákat – mondta Phillip Land, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat titkos ügynöke, aki a Big Bend sziklás sivatai területeiért felel.

Land kaktuszrendőrei a ritka növény kb. 4000 példányát foglalták le a csempészektől, ami kevés, figyelembe véve, hogy évente több 10 ezer kaktuszt tépnek ki az élőhelyéről.

Fotó: Stan Shebs/Wikipedia

A növénynek hallucinációt előidéző képességet tulajdonítanak, ezért tartják értékesnek, de a kertészek és kaktuszgyűjtők körében is nagy rá a kereslet.

„Ezek az emberek veszélyeztetik a kihalás szélén álló fajokat és megölik a helyi ökoszisztémákat” – mondta. (MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!