Több ezer sziklakaktuszt foglaltak le Texasban

Több ezer sziklakaktuszt foglaltak le texasi rendőrök attól a csempészhálózattól, amelyet az amerikai-mexikói határon göngyölítettek fel.

A kövirózsához hasonlító, élő sziklának is nevezett sziklakaktusz (Ariocarpus fissuratus) a texasi Big Bend nemzeti park sivár síkságain nő leginkább. „Nem tipikus kaktuszok. Egyáltalán nincsenek tüskéik, ők a kaktuszok teddy mackója, oly puhák és bársonyosak” – idézte Karen Little botanikust az Observer.

Ezeknek a kaktuszoknak több évtizedre van szükségük ahhoz, hogy kifejlett példánnyá nőjenek, vadon nagyon sérülékenyek, mivel a vaddisznók megeszik a gyökereiket, de most egy még veszélyesebb ragadozó leselkedik utánuk: a legnagyobb veszélyt az ember jelenti rájuk – mondta Little.

Az Ariocarpus nemzetséghez tartozó növény a gyűjtők által igen kedvelt faj Európában és Ázsiában, és ezért vonzza a szervezett bűnbandákat – mondta Phillip Land, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat titkos ügynöke, aki a Big Bend sziklás sivatai területeiért felel.

Land kaktuszrendőrei a ritka növény kb. 4000 példányát foglalták le a csempészektől, ami kevés, figyelembe véve, hogy évente több 10 ezer kaktuszt tépnek ki az élőhelyéről.

Fotó: Stan Shebs/Wikipedia

A növénynek hallucinációt előidéző képességet tulajdonítanak, ezért tartják értékesnek, de a kertészek és kaktuszgyűjtők körében is nagy rá a kereslet.

„Ezek az emberek veszélyeztetik a kihalás szélén álló fajokat és megölik a helyi ökoszisztémákat” – mondta. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér