Megtartják a mekkai zarándoklatot, de nagyon korlátozott részvétellel

Július végén megtartják a mekkai zarándoklatot, az iszlám öt pillérének egyikét, de a koronavírus-világjárvány miatt nagyon korlátozott részvétellel – közölte Szaúd-Arábia a SPA hivatalos szaúdi hírügynökség jelentése szerint.

Muszlim zarándokok kerülik meg a Kába-követ Mekkában 2018. augusztus 21-én. Az 5 napos zarándoklat minden olyan muszlimnak kötelező legalább egyszer az életében, ha az egészsége és az anyagi helyzete megengedi.Fotó: Dar Yasin/AP

A hírügynökség szerint csak a szaúdi királyságban tartózkodó (bármilyen állampolgárságú) emberek vehetnek részt a háddzsban a vírus terjedésének megakadályozását célzó óvintézkedések értelmében. A kormány nem közölte, hogy hányan vehetnek részt a zarándoklaton.

Az öt napig tartó mekkai nagyzarándoklaton, ami idén július végén kezdődik, rendszerint 2 millióan vesznek részt a világ minden részéből. Szaúd-Arábia állam fennállásának 90 éve alatt még soha nem mondták le a háddzst.

Februárban leállították az évente elvégezhető kis zarándoklatot, az umrát, miután kitört a koronavírus-járvány a térségben. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.