Megtartják a mekkai zarándoklatot, de nagyon korlátozott részvétellel

vallás
2020 június 22., 19:46

Július végén megtartják a mekkai zarándoklatot, az iszlám öt pillérének egyikét, de a koronavírus-világjárvány miatt nagyon korlátozott részvétellel – közölte Szaúd-Arábia a SPA hivatalos szaúdi hírügynökség jelentése szerint.

Muszlim zarándokok kerülik meg a Kába-követ Mekkában 2018. augusztus 21-én. Az 5 napos zarándoklat minden olyan muszlimnak kötelező legalább egyszer az életében, ha az egészsége és az anyagi helyzete megengedi.
photo_camera Muszlim zarándokok kerülik meg a Kába-követ Mekkában 2018. augusztus 21-én. Az 5 napos zarándoklat minden olyan muszlimnak kötelező legalább egyszer az életében, ha az egészsége és az anyagi helyzete megengedi. Fotó: Dar Yasin/AP

A hírügynökség szerint csak a szaúdi királyságban tartózkodó (bármilyen állampolgárságú) emberek vehetnek részt a háddzsban a vírus terjedésének megakadályozását célzó óvintézkedések értelmében. A kormány nem közölte, hogy hányan vehetnek részt a zarándoklaton.

Az öt napig tartó mekkai nagyzarándoklaton, ami idén július végén kezdődik, rendszerint 2 millióan vesznek részt a világ minden részéből. Szaúd-Arábia állam fennállásának 90 éve alatt még soha nem mondták le a háddzst.

Februárban leállították az évente elvégezhető kis zarándoklatot, az umrát, miután kitört a koronavírus-járvány a térségben. (MTI)