600 millióval árazta túl a pécsi közlekedési cég vezetője a buszvásárlást

Vádat emelt a Baranya Megyei Főügyészség a 2015-ös pécsi buszbeszerzési ügyben, írja az MTI. 

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás során 600 millió forintos kára keletkezett az önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési vállalatnak. A vádlottak közt egyetlen politikust sem találni. 

Az ügyészség tájékoztatása szerint 2013-ban döntött a városvezetés buszbeszerzésről, amit az elsőrendű vádlott vezetésével működő önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési vállalatra bízott. Egy buszértékesítéssel foglalkozó cég még a beszerzési eljárás megindítása előtt tájékoztatta a vállalat cégvezetőjét arról, hogy rendelkezik használt járművekkel, majd ajánlatot is tett. E szerint a kínált 113 busz árát - átalakításokra is tekintettel - legfeljebb 2,9 milliárd forintban határozta meg.

A cégvezető ezt követően 3,5 milliárdos beszerzési árra tett javaslatot, a város ezzel az összeggel is írta ki a tendert,

írja a közlemény. Egyetlen pályázó jelentkezett, aki amúgy nem is rendelkezett a buszokkal, azokat az önkormányzat által utalt pénzből akarta megvenni. A cégvezető nyertest hirdetett, szerződést kötött, miközben tudta, hogy túlárazva vásárol. 


"Miután az önkormányzati cég a vételárat a pályázónak megfizette, a nyertes társaság 1,6 millió eurót (akkori árfolyamon 500 millió forintot) átutalt a másodrendű vádlott számlájára, aki az összeget néhány nap múlva felvette,"

áll az ügyészség tájékoztatásában. A nyertes cég a vételárból további 550 ezer eurót utalt egy thaiföldi székhelyű gazdasági társaságnak, amely az ügyletben ténylegesen nem vett részt, a céget a harmadrendű vádlott képviselte.