Korrupció vádjával 11 év börtönre ítélték a volt kirgiz elnököt

külföld
2020 június 23., 12:26

Tizenegy év és két hónapos szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte a bíróság korrupció címén Almazbek Atambajev volt kirgiz államfőt - közölte Atambajev ügyvédje a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

Az elsőfokú ítélet szerint Atambajevnek köze van ahhoz, hogy Aziz Batukajev hírhedt alvilági bandavezér törvényt sértve szabadulhatott 2013-ban egy javító-nevelő táborból. Batukajev szabadulásának alapja az volt, hogy halálos beteg, de a bemutatott orvosi igazolás, mint utóbb kiderült, hamis volt. A kábítószer és fegyverek birtoklásáért, illetve lázongások szervezése miatt elítélt férfi elengedése után azonnal külföldre távozott.

A volt államfőt a kirgiz parlament tavaly június 27-én megfosztotta mentelmi jogától. Augusztus elején a biztonsági erők őrizetbe akarták venni a főváros, Biskek melletti falusi házában,

de Atambajev testőrei szembeszálltak a kommandósokkal, és hatot közülük túszul ejtettek.

Atambajev hívei a volt elnök segítségére siettek. A volt elnök háza előtt kirobbant összetűzésekben egy kommandós meghalt, és 52 ember megsebesült. A kétnapos ostrom után Atambajev végül megadta magát.

A volt elnököt közben a tavaly augusztusban az országban kitört tömeges zavargások szervezésével, a rendvédelmi szervek ellen tanúsított erőszakkal, tömeges rendbontások szervezésével és túszejtés megszervezésével is vádolják, de terhére rónak a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésbe hozható sikkasztást is.

A 63 éves Atambajev 2011 és 2017 között töltötte be az államfői tisztséget Kirgizisztánban. Védőügyvédjével igazságtalannak tartják a korrupciós ítéletet, és arra készülnek, hogy a legrövidebb időn belül megfellebbezik azt.

Korábban az ügyészek 15 évi börtön kiszabását kezdeményezték. Atambajev azonban tagadja bűnösségét, és politikai indíttatásúnak minősítette az ellene folyó eljárást. (MTI)