Korrupció vádjával 11 év börtönre ítélték a volt kirgiz elnököt

Tizenegy év és két hónapos szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte a bíróság korrupció címén Almazbek Atambajev volt kirgiz államfőt - közölte Atambajev ügyvédje a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

Az elsőfokú ítélet szerint Atambajevnek köze van ahhoz, hogy Aziz Batukajev hírhedt alvilági bandavezér törvényt sértve szabadulhatott 2013-ban egy javító-nevelő táborból. Batukajev szabadulásának alapja az volt, hogy halálos beteg, de a bemutatott orvosi igazolás, mint utóbb kiderült, hamis volt. A kábítószer és fegyverek birtoklásáért, illetve lázongások szervezése miatt elítélt férfi elengedése után azonnal külföldre távozott.

A volt államfőt a kirgiz parlament tavaly június 27-én megfosztotta mentelmi jogától. Augusztus elején a biztonsági erők őrizetbe akarták venni a főváros, Biskek melletti falusi házában,

de Atambajev testőrei szembeszálltak a kommandósokkal, és hatot közülük túszul ejtettek.

Atambajev hívei a volt elnök segítségére siettek. A volt elnök háza előtt kirobbant összetűzésekben egy kommandós meghalt, és 52 ember megsebesült. A kétnapos ostrom után Atambajev végül megadta magát.

A volt elnököt közben a tavaly augusztusban az országban kitört tömeges zavargások szervezésével, a rendvédelmi szervek ellen tanúsított erőszakkal, tömeges rendbontások szervezésével és túszejtés megszervezésével is vádolják, de terhére rónak a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésbe hozható sikkasztást is.

A 63 éves Atambajev 2011 és 2017 között töltötte be az államfői tisztséget Kirgizisztánban. Védőügyvédjével igazságtalannak tartják a korrupciós ítéletet, és arra készülnek, hogy a legrövidebb időn belül megfellebbezik azt.

Korábban az ügyészek 15 évi börtön kiszabását kezdeményezték. Atambajev azonban tagadja bűnösségét, és politikai indíttatásúnak minősítette az ellene folyó eljárást. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér