Orbán: A kultúra harci terep

POLITIKA
2020 június 23., 11:47

"A magyar kultúra az a teremtő és megtartó erő, amely nélkül nemcsak túlélni, de élni sem lehet, és talán nem is érdemes" - mondta a miniszterelnök kedden Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia áprilisban elhunyt tiszteletbeli elnökének búcsúztatásán a Fiumei úti sírkertben.

Az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor felidézte: fiatalon elege volt az évtizedes helyben járásból, "menni akartunk, törni az utat előre," mikor a nagy rohanásban elbizonytalanodott a horizont, hátranézett, hogy lássa, honnan jönnek, merre érdemes előremenni.

"Ekkor találkozott a tekintete Fekete Györgyével. És ugyan nem lett belőle azonnal szövetség vagy barátság, de az idő nagy segítő lehet, ha vissza nem térő alkalomként látjuk a cselekvésre,"

mondta. A miniszterelnök hozzátette: ők ketten "egy nagy mű megvalósulása felé vezető úton találkoztak".

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Fekete György nemzedékének több tagja gyilkos indulatokkal szövetkezett a múltat végképp eltörölni, de ő azok közé tartozott, akik fáradhatatlanul gyűjtötték és őrizték a magyar nemzeti kultúra évezredes értékeit, mert ez teremti meg a túlélés képességét, és ez a magyarokhoz méltó pozíció, amikor "más nemzetek kultúrájával találkozva a világhoz illeszkedünk," mondta Orbán. Szerinte

"a magyarok kiérdemelték a Jóisten pártfogását",

ezért születnek mindig közéjük nagy szellemek, lángelmék, akik formálják az őket körülvevő tereket és így gazdagítják a világot. Kijelentette:

"A közélet katonáinak a kormányzás az eszköze, amellyel a szellemi, lelki energiáknak lehetőséget teremtenek a megtestesülésre, és ez volt a szövetségük fundamentuma."

Orbán szerint Fekete Györgynél a nemzeti kultúra és a nemzetállam pozícióinak védelme összetartozott, nem tévesztette meg a művészek és a politikusok eszközeinek különbözősége, mert tudta, hogy lényegét tekintve rokonszakmákról van szó, legalábbis Magyarországon.

"A kultúra harci terep, és "ma, amikor Nyugatra tekintünk, elborzadva látjuk ezt"

- mondta.