Rácz Zsófia: Ne nézzük le az emojikat! Miért baj az, ha egy fiatal képes kifejezni a véleményét akár egy kis ábrával is?

"Nem volt minden pillanat könnyű, de nem bántam meg, a negatív vagy kétkedő hangok ellenére sem," válaszolta a fiatalokért felelős helyettes államtitkár arra a kérdésre, hogy volt-e, mikor megbánta, hogy belépett a nagypolitikába. Rácz Zsófia a Magyar Nemzetnek adott interjúban hozzátette:

"ismerve a magam és korosztályom kritikai gondolkodását, biztosan sok kérdés felmerült volna bennem is arra a hírre, hogy kineveztek egy 22 éves helyettes államtitkárt. Azt viszont nem tartom helyesnek, ha bárkit már azelőtt megbélyegeznek, mielőtt bizonyíthatott volna. Ennek ellenére szívesen beszélgetek azokkal is, akik megkérdőjelezik a kinevezésem jogosságát."

A portfóliójáról azt mondta, hogy "a közigazgatási-minisztériumi munka mellett egyfajta lobbizás is". Szeretné, hogy "a fiatalok problémái, felvetései, ötletei eljussanak a kormányhoz." Arra a kérdésre, hogy miért kellett egy fiatalt bevenni a kormányzati munkába, úgy válaszolt, hogy 

"nekem két világot kell közelítenem egymáshoz, és én mind a kettőben benne élek. Egyrészt fiatal vagyok, másrészt már részt veszek a döntések előkészítésében is. Látom mindkét világ előnyeit és a hátrányait, ismerem mindkettőnek a nyelvét, igyekszem közvetítő-, fordítószerepet betölteni."

Fotó: Hír Tv

"Ne nézzük le az emojikat! Miért baj az, ha egy fiatal képes kifejezni a véleményét akár egy kis ábrával is? Bizonyos felületek nem az elmélyült beszélgetések terepei, ott nem a hosszan kifejtett álláspontokat kell keresnünk. Ezért is fontosak a személyes találkozások,"

válaszolta arra a felvetésre, hogy fogényokat-e a fiatalok a politikára, lehet-e velük komolyan beszélni, vagy csak emojikat használva. Hozzátette: "nekem az a tapasztalatom, hogy pártállástól függetlenül logikus, összetett érvelésre képesek a fiatalok, és rengeteget tanulok abból, ahogy a problémáikat megfogalmazzák. Ezért is kérem mindig, hogy írjanak, kérdezzenek tőlem, mert így olyan dolgokra hívhatják fel a figyelmemet, amelyeket lehet, hogy nem vennék észre." Rácz állítja: nem menekül az újságírók elől. 


"Azt az elvet próbálom követni, hogy akkor nyilatkozom, ha van miről. Közvetlenül a kinevezésem után csak azért, hogy beszéljek, nem éreztem szükségét annak, hogy interjút adjak, hiába kerestek meg nagyon sok helyről. Gyorsan kiderült, hogy a tőlem interjút kérő médiumok nem a szakmai múltamra, a terveimre kíváncsiak, hanem abban az időszakban egy jól kommunikálható politikai termék voltam a szemükben, igyekeztek engem felhasználva is alátámasztani egy általuk kitalált történetet,"

jelentette ki. A helyettes államtitkár leszögezte:

"Ebben a játékban nem vettem részt, és a jövőben sem fogok. Az én feladatom, hogy a fiatalokkal beszélgessek, az ő hangjukat hallassam, ehhez pedig, ahogy mindenki láthatja, minden olyan platformot kihasználok, ahol el tudom őket érni."

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér