A pilóták privát témákról beszélgettek, a torony pedig nem szólt nekik, hogy hahó, kigyulladt az összes motorotok

Elkészült a fekete doboz adatainak franciaországi elemzése alapján készült jelentés a május 22-ei karacsi légikatasztrófáról, amiben 97-en haltak meg, amikor egy Lahorból Karacsiba tartó Airbus A320-as típusú repülőgép leszállás közben a reptér közelében lezuhant, miközben éppen másodjára próbált landolni. 

Gulam Szarvar Hán pakisztáni repülésügyi miniszter parlamentben elmondott összefoglalója szerint a baleset két fő oka a pilóták elbizakodottsága és figyelmetlensége, illetve a légi irányítás gondatlansága voltak.

A pilótákról az derült ki a felvételek elemzése alapján, hogy szó szerint figyelmen kívül hagyták a légiforgalmi irányító utasításait. Ugyanis a leszállási manőverek közben végig a koronavírus-járványról, illetve az abban érintett családtagjaikról beszélgettek. A hanyagságuk olyan fokot ért el például, hogy amikor a pilóta elérte a landolási kezdőpontot, az irányítótorony figyelmeztette, hogy lejjebb kell ereszkednie, mert túl magasan van. A pilóta erre azt válaszolta, hogy majd megoldja, és tovább folytatta a beszélgetést.

De a légiirányítás hozzállása sem volt kevésbé abszurd. A tragédia első felvonásaként a gép megpróbált leszállni, de nem sikerült végrehajtania a landolást, mivel a pilóta nem engedte ki rendesen a futóműveket, ráadásul az átstartolás közben a háromszor is földhöz értek a motorjai. Az irányítótoronynak tájékoztatnia kellett volna a pilótákat arról, hogy a motorok megsérültek, miután látták, hogy lángok csapnak ki belőlük - mondta a miniszter, ám a figyelmeztetés egyszerűen elmaradt.

A balesetet 2 utas élte túl, az egyikük a BBC-nek nyilatkozva elmesélte, hogy a két leszállási próbálkozás közben 10-15 perc telt el, az utasok pedig semmit sem sejtettek abból, hogy mi készül.

A gép és a torony közötti utolsó kommunikáció az volt, hogy a pilóta közölte, hogy nem működnek a motorjai, mire a torony megkérdezte, hogy a hasán készül-e landolni, erre a pilóta válaszul vészjelzést adott le.

(via MTI, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér