Az IMF szerint durvább visszaesést hoz a járvány, mint amire akár csak pár héttel ezelőtt számítottak

gazdaság
2020 június 24., 11:44

A koronavírus-járvány következtében a Nemzetközi Valutalap (IMF) mérsékelte az idei, illetve a következő évre szóló előrejelzését a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatban, írja a BBC.

Az új előrejelzésük szerint idén 5 százalékkal eshet vissza a világ gazdasági teljesítménye, ami jóval rosszabb előrejelzés, mint amit 10 héttel ezelőtt, már a járvány kitörése után tettek. Az IMF szerint a visszaesés kifejezetten súlyosan fogja érinteni Olaszországot, Franciaországot és Spanyolországot is.

Az IMF ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva már áprilisban figyelmeztetett, hogy a kilátások még borúsabbá válhatnak, ahogy a világ gazdaságain egyre jobban kifejti hatását a járvány okozta leállás.

A mostani visszaesésben szokatlan elemnek számít, hogy a vártnál nagyobb mértékben érintette a lakossági fogyasztás mértékét: jellemzően a befektetések esnek inkább vissza egy hasonló megtorpanás esetében, most viszont a lezárások és a különféle korlátozások miatt nagyot zuhant a fogyasztás is. Az IMF szerint ebbe belejátszhat az is, hogy sokan óvatosságból tartalékolni kezdtek, hiszen nem tudni, mit hoz a közeljövő.

Az IMF friss elemzésében 16 ország gazdaságának kilátásait elemezte részletesebben is, és áprilishoz képest mindegyik ország helyzete romlott szerintük. A legnagyobb változás Indiában történt, ahol a 10 héttel ezelőtti előrejelzés még szerény, de némi növekedést jósolt, míg most már 4,5 százalékos zsugorodással számolnak.

A 16 vizsgált ország közül egyetlen egyben számít az IMF növekedésre, ez Kína, de az ott prognosztizált 1 százalékos növekedés nagyon jelentős visszaesést jelent a kínai gazdaság számára.