Az IMF szerint durvább visszaesést hoz a járvány, mint amire akár csak pár héttel ezelőtt számítottak

A koronavírus-járvány következtében a Nemzetközi Valutalap (IMF) mérsékelte az idei, illetve a következő évre szóló előrejelzését a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatban, írja a BBC

Az új előrejelzésük szerint idén 5 százalékkal eshet vissza a világ gazdasági teljesítménye, ami jóval rosszabb előrejelzés, mint amit 10 héttel ezelőtt, már a járvány kitörése után tettek. Az IMF szerint a visszaesés kifejezetten súlyosan fogja érinteni Olaszországot, Franciaországot és Spanyolországot is. 

Az IMF ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva már áprilisban figyelmeztetett, hogy a kilátások még borúsabbá válhatnak, ahogy a világ gazdaságain egyre jobban kifejti hatását a járvány okozta leállás. 

A mostani visszaesésben szokatlan elemnek számít, hogy a vártnál nagyobb mértékben érintette a lakossági fogyasztás mértékét: jellemzően a befektetések esnek inkább vissza egy hasonló megtorpanás esetében, most viszont a lezárások és a különféle korlátozások miatt nagyot zuhant a fogyasztás is. Az IMF szerint ebbe belejátszhat az is, hogy sokan óvatosságból tartalékolni kezdtek, hiszen nem tudni, mit hoz a közeljövő. 

Az IMF friss elemzésében 16 ország gazdaságának kilátásait elemezte részletesebben is, és áprilishoz képest mindegyik ország helyzete romlott szerintük. A legnagyobb változás Indiában történt, ahol a 10 héttel ezelőtti előrejelzés még szerény, de némi növekedést jósolt, míg most már 4,5 százalékos zsugorodással számolnak. 

A 16 vizsgált ország közül egyetlen egyben számít az IMF növekedésre, ez Kína, de az ott prognosztizált 1 százalékos növekedés nagyon jelentős visszaesést jelent a kínai gazdaság számára. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér