Négy budapesti kerületben drágul a parkolás

Budapest
2020 június 24., 10:45

Az újra ülésező fővárosi közgyűlés szerdai döntése értelmében a II., a XII., a XIII. és a XIV. kerület egyes zónáiban többet kell majd fizetni augusztus 1-től. Az eddigi díjtételek (175, 265, 350, 440, 525 forint óránként) maradnak, de bizonyos zónák átsorolnak a drágább kategóriába.

A döntésről beszámoló Index összesítése szerint a jövőben például

  • Újlipótváros területén a Nagykörúttól a Dráva utcáig gyakorlatilag mindenhol a legmagasabb tarifát kell majd fizetni, és kiterjesztik a fizető parkolás északi határát.
  • A XII. kerület szerint a parkolási kereslet egyenlően oszlik meg az övezetekben, ezért egységes, 440 forintos díjtételt vezetnek be, és ott is fizetőssé tesznek újabb területeket.

A kormány döntése értelmében március óta ingyenes volt a parkolás Budapesten is, a szokásosnál is nyomorúságosabb esélyeket teremtve a parkolóhelyeket keresőknek. Ez július 1-én szűnik meg.

Arról is döntöttek a képviselők, hogy megvizsgálják több újítás lehetőségét: hogy a kerülethatárokon elfogadják a másik zóna befizetéseit is, hogy progresszív várakozási díjat és 15 perces türelmi időt vezessenek be, illetve hogy kifejlesszenek egy parkolásellenőrző szoftvert.

A jövőben több rakodóhely lesz az áruszállítóknak, viszont fokozottan szankcionálnák a forgalmat akadályozó, szabálytalanul várakozó teherautókat - írja az Index.