Nevet változtat Rhode Island állam Amerikában, mert a neve a rabszolgatartásra emlékeztet

Az Egyesült Államok legkisebb területű tagállama, a keleti parti Rhode Island kormányzója, Gina Raimondo rendeletben mondta ki, hogy a hivatalos okmányokon azonnali hatállyal megváltoztatják az állam nevét, miközben a helyi szenátus a múlt héten már megszavazta, hogy a teljes, hivatalos névváltoztatásról is népszavazást fognak tartani.

Így a hivatalos kommunikációban, a hivatalos levelek fejlécén és a weboldalukon az állam neve mostantól egyszerűen Rhode Island. A teljes hivatalos neve eddig ugyanis az volt, hogy Rhode Island és az Isteni Gondviselés Ültetvények (The State of Rhode Island and Providence Plantations).

A szándék egyébként nem vadonatúj és nem kizárólag a George Floyd halála óta tartó tüntetéssorozat és nemzeti önvizsgálat eredménye, hiszen 2010-ben már tartottak népszavazást ugyanerről, de akkor 78 százalék szavazott a "Providence Plantations" levágása ellen.

“Rhode Islandet az elfogadás és a tolerancia elveire építve alapították és államunk nevének - és cselekedeteinek - ezeket az értékeket kell tükrözniük” - indokolta lépését a kormányzó. 

A névkérdés azért csavaros egy kicsit, mert bár mai szemmel durvának hat az állam teljes neve, a benne szereplő “plantations” a keresztelő idején használt brit angolban egyszerűen “gyarmatot” jelentett. Az államot ugyanis négy, Angliából betelepültek által alapított kisebb New England-i gyarmati kolónia egyesülésével hozták létre, amik közül kettő egy akkor Rhode Islandnek nevezett szigeten volt, kettő pedig a szárazföldön, Providence városka környékén. 

Vagyis a név hű magyar fordítása inkább “gyarmatok” mint “ültetvények” lenne.

Ugyanakkor az is tény, hogy Rhode Island az 1700-s években az Amerikába irányuló rabszolgakereskedelem egyik fontos csomópontja volt. 1774-ben az állam lakosságának 6,3 százalékát tették ki a rabszolgák, ami kétszerese volt a New England-i átlagnak. 

(via cbsnews.com)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér