Egyik napról a másikra lett dollármilliomos egy tanzániai bányász

külföld
2020 június 25., 05:04

Tanzánia történetének két legnagyobb tanzanitját bányászta ki egy egyéni bányász Tanzániában. A két, együttesen 15 kiló súlyú drágakövet az ország bányaipari minisztériuma 3,4 millió dollárért, vagyis több mint egymilliárd forintért vásárolta meg tőle. "Holnap nagy buli lesz" - kommentálta a hírt Lazier, akinek a BBC jelentése szerint harmincnál is több gyereke van.

Saniniu Laizer a tanzániai bányászati minisztérium által közzétett felvételen a két, rekordméretűt tanzanitjával.
photo_camera Saniniu Laizer a tanzániai bányászati minisztérium által közzétett felvételen a két, rekordméretűt tanzanitjával. Fotó: Tanzániai Bányászati Minisztérium - közkincs

A tanzanitot kizárólag Tanzánia északi részén bányásszák, ez a világ egyik legritkább drágaköve, aminek a készletei a geológusok becslései szerint akár a következő húsz évben is kimerülhetnek.

Lazier a múlt héten bányászta ki az egyenként 9,2, illetve 5,8 kilós köveket. Eddig 3,3 kilós volt a legnagyobb ismert tanzanit. Fogásához John Magufuli, az ország elnöke is gratulált. Ő Tanzánia gazdagságának bizonyítékát látta Laizer leletében.

Az 52 éves Laizer, akinek négy feleségétől van több mint harminc gyereke, azt mondta, a nagy fogás örömére biztosan le fog vágni egy tehenet. Újonnan szerzett vagyonából lakóközösségébe is be szeretne fektetni. "Bevásárlóközpontot és iskolát akarok építeni. Az iskolát az otthonom közelében. Sok arra a szegény ember, aki nem tudja iskolába vinni a gyerekét" - mondta a BBC-nek.

Azt is mondta, hogy a hatalmas vagyon nem fogja megváltoztatni az életmódját, továbbra is kétezer szarvasmarhájára szeretne leginkább vigyázni. Attól nem tart, hogy veszélybe sodorná a sok pénze. "Itt elég nagy a biztonság, nem lesz gond. Akár éjjel is gond nélkül lehet mászkálni" - mondta.