Halála után egy évvel világrekorderré minősítették Jessi Combst

külföld
2020 június 25., 05:25

Csaknem egy évvel halálos kimenetelű rekordkísérlete után a Guiness Rekordok Könyve megerősítette, hogy Jessi Combs sikerrel járt: megdöntötte a szárazföldi női sebességi rekordot. Combs a hivatalos adatok, a balesetben kigyulladt autója sebességrögzítője szerint 841,338 km/h-ás sebességet ért el, vagyis 16 kilométerrel megdöntötte Kitty O'Neill amerikai kaszkadőr 1976-ban felállított világrekordját.

Jessi Combs három héttel a halála előtt, 2019. augusztus 2-án egy Beverly Hills-i konferencián.
photo_camera Jessi Combs három héttel a halála előtt, 2019. augusztus 2-án egy Beverly Hills-i konferencián. Fotó: Frederick M. Brown/AFP

Combs élettársa, Terry Madden érzelmes instaposztban számolt be a világrekordról. Mint írta, "semmilyen világrekord nem éri meg, hogy már nem lehet velünk". Madden azt is írta, hogy a 2019. augusztus 27-i rekordkísérlet előtt komolyan elbeszélgettek Combsszal, aki meg is ígérte neki, hogy ez lesz az utolsó próbálkozása a rekorddöntésre. "Megszakadok, hogy csak annyit kellett volna mondanom, menjünk, és akkor még az utolsó próbálkozás előtt otthagytuk volna az egészet" - írta.

A hatósági vizsgálatok szerint a balesetet a sugárhajtású jármű első kerekének csapódó tárgy okozhatta, amely olyan mértékű mechanikai meghibásodást okozott, hogy az autó felborult. Combs halálát a fejét ért ütés okozta. A rendőrségi vizsgálatok szerint is 800 km/h-át meghaladó sebességnél történt a baleset. (Via BBC)