Hat százalékos visszaesést jósol idénre a Gazdaságkutató Intézet

2020 június 25., csütörtök 4:09

Az előző, márciusi előrejelzése legpesszimistább és legkevésbé pesszimista, hét, illetve három százalékos gazdasági visszaesést jósló forgatókönyveit elvetve legújabb előrejelzésében hat százalékos visszaesést jósol a GKI Gazdaságkutató. Számításaik szerint a második negyedévben, április-júniusban 15 százalékkal eshetett vissza a GDP, a második félévben öt százalékos zsugorodást feltételeznek.

Mindezek alapján azzal számolnak, hogy a tavalyi GDP-t leghamarabb csak 2022-ben éri el a magyar gazdaság.

Arra gyakorlatilag nem látnak reményt, hogy idén éves szinten elkerülhető legyen a visszaesés. Ehhez ugyanis az kéne, hogy a második félévben nagyban meghaladja a GDP-termelés a tavalyit.

A válság a kereseteken is érezteti a hatását. Ezek válság alatti alakulásáról ugyan még nincsenek adatok, de az már látható, hogy míg márciusban, a járványügyi intézkedések bevezetésekor még 9,1 százalékkal nőttek az előző évihez képest az szja-bevételek, áprilisban már csak 5,5 százalékkal. A bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaság jelentős részében nominálisan is csökkentek. A bérek a járvány lefutásával a második fél évben konszolidálódhatnak.

A nyugdíjak a GKI szerint idén a nyugdíjprémium elmaradása és az átlagosnál magasabb nyugdíjas árindex miatt idén nem őrzik meg a reálértéküket, írták.

Visszaesnek a beruházások is, előrejelzésük szerint akár tíz százalékkal is, mert a bizonytalan jövőbeni kereslet miatt a cégek elhalasztják beruházásaikat.