Megint nem bírnak magukkal a kérészek a Tisza-tónál

Megkezdődött a kérészek rajzása a Tisza-tó térségében, amiről Komka Péter egész sorozatot készített.

Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Komka Péter/MTI/MTVA

Tiszavirág (Palingenia longicauda) egykor egész Európában elterjedt fajnak számított, de mára a kontinens legnagyobb részéről eltűnt, nálunk nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él. 

Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Komka Péter/MTI/MTVA

Az egyedfejlődésük 3 évig tart a folyó üledékében, majd az évnek ebben a szakaszában tömeges rajzásba kezdenek, amikor víz feletti életük néhány óra alatt lezavarják a kirepülést, a násztáncot, a párzást, a peterakást, majd elpusztulnak.

Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Komka Péter/MTI/MTVA

 A jelenséget nemrég David Attenborough is bemutatta A mi bolygónk című sorozatában.

Tiszavirág Tiszaörvény közelébenFotó: MTI Fotószerkesztõség/Komka Péter/MTI/MTVA

Amellett, hogy nagyon látványos, a tiszavirágzásnak ökológiai szempontból is fontos szerepe van, mert  több hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak, valamint a tiszavirág lárvája az aljzaton történő furkálással élőhelyet is teremt más mederfenéki élőlények számára.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér