Nem a katázó, hanem a kifizetője fizetné a 40 százalékos büntetőadót

POLITIKA
2020 június 25., 12:12

Pontosította Gulyás Gergely a kormányinfón elhangzott mondatait a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) tervezett változtatásáról a pénzügyminiszter államtitkára. Izer elmondása szerint amennyiben egy katázónak egy kifizetőtől egy évben hárommillió forintnál nagyobb bevétele származik, a hárommillió forinton felüli rész utáni 40 százalékos adót a kifizetőnek kell befizetnie.

Már ha jól értem. Izer ugyanis azt mondta, hogy jövőre a katás vállalkozást bujtatott foglalkoztatottként alkalmazó nagy cégnek" kell fizetnie az adót, majd megismételte, hogy "lényeges, hogy a plusz terhet a nagy cégnek kell megfizetnie". Hogy mit ért "nagy cég" alatt, azt nem árulta el. Azt viszont igen, hogy ez all egyetlen kivétel van, "ha a kisadózó kifizetője külföldi". Hogy ez mennyiben kivétel, azt szintén nem árulta el, szavaiból nem derül ki, hogy ebben az esetben a katázónak kell-e fizetnie, vagy a külföldi cégek nyugodtan használhatják tovább a bujtatott foglalkoztatás ezen formáját.

Izer a szabályok módosítását többször is a "versenyképességgel" indokolta. Egyrészt azt mondta, és ez érthető is, hogy a katázással visszaélve bujtatva foglalkoztató cégek jogtalan versenyelőnybe kerültek a szabályosan foglalkoztató vállalkozásokkal szemben. Másrészt magának az adónemnek a versenyképességével, amiről sajnos nem fejtette ki, hogy mit ért alatta, és, legyen az bármi, hogyan befolyásolná bármilyen irányban a kifizetőkre kivetett büntetőadó.