Százezer forintot kaphat Hódmezővásárhelyen az, aki bűncselekményt, törvényszegést jelent

Kilenc igen, és négy nem szavazattal fogadta el Hódmezővásárhely közgyűlése azt a rendeletet, ami 

legfeljebb százezer forinttal jutalmazza azt, aki bizonyítékot szolgáltat bizonyos büntetendő cselekményekkel, magatartásokkal kapcsolatban, az önkormányzat érdekeit sértő bűncselekményről, a városban elkövetett szabálysértésről.

Az MTI beszámolója szerint a pénteken hatályba rendelet szerint "a díj pontos összegét a polgármester határozza meg a cselekmény tárgyi súlya és az információ fontossága függvényében." A szavazást éles vita előzte meg, ami során Márki-Zay Péter polgármester elmondta, hogy

"nemcsak a korrupció, hanem például a hétvégente a mártélyi üdülőterületen tapasztalható vandalizmus, vagy az illegális szemétlerakás és a mérgező hulladékégetés ellen is szeretnének így fellépni."

A kormánypárti frakció szerint "felháborító, és szégyenletes az ötvenes, hatvanas évek besúgóit, spiclijeit, kellemetlen és tragikus éveit idéző" előterjesztés. A fideszes Benkó Zsolt szerint az önkormányzatnak most is vannak eszközei, ezért fejlesztették éveken át a térfigyelő kamerarendszert. Márki-Zay a kritikára úgy reagált, hogy

"a Fidesz a házmesterpárt, fideszes polgármesterek tesznek feljelentést saját polgáraik ellen kommentek miatt, és hiába ígérte, a Fidesz nem számoltatta el a tíz évvel ezelőtti visszaéléseket sem."

Hozzátette: törvényben foglalt állampolgári kötelezettség a törvényszegést feltárni, bejelentést tenni egy észlelt bűncselekményről.
  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér