Visszakerült az HBO Max kínálatába az Elfújta a szél

FILM
2020 június 25., 12:47

A HBO Max még június elején távolította el ideiglenesen kínálatából az Elfújta a szél című 1939-es klasszikust, mert előítéletesen mutatja be a feketéket, és pozitív színben tünteti fel a rabszolgaságot.

A film most két kiegészítő videóval került vissza a streamingszolgáltató kínálatába. Egy 4 és fél perces intróban Jacqueline Stewart filmtörténész arról beszél, hogy az Elfújta a szél anélkül mutatja be a déli államok mindennapjait, hogy elismerné a rabszolgaság intézményének brutalitását.

Vivien Leigh és Hattie McDaniel az Elfújta a szélben
photo_camera Vivien Leigh és Hattie McDaniel az Elfújta a szélben Fotó: Photo12 via AFP

Emlékeztetett arra is, hogy emiatt már a bemutatása előtt is bírálták a filmet. A fekete rabszolgákat általában bugyuta vagy a fehér gazdáik iránt rajongó karakterekként mutatták be. Az egyik ilyen karaltert, Mammyt Hattie McDanielalakította, aki bár első fekete nőként átvehette az Oscart, ugyanakkor a az ünnepségen a szegregációs szabályok miatt nem ülhetett oda a stáb fehér tagjai mellé.

A másik videóban pedig egy egyórás panelbeszélgetés látható, amiben a 2019-es TCM filmfesztiválom a film problematikus örökségéről vitatkoztak. (TheVerge)