Visszakerült az HBO Max kínálatába az Elfújta a szél

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A HBO Max még június elején távolította el ideiglenesen kínálatából az Elfújta a szél című 1939-es klasszikust, mert előítéletesen mutatja be a feketéket, és pozitív színben tünteti fel a rabszolgaságot.

A film most két kiegészítő videóval került vissza a streamingszolgáltató kínálatába.  Egy 4 és fél perces intróban Jacqueline Stewart filmtörténész arról beszél, hogy az Elfújta a szél anélkül mutatja be a déli államok mindennapjait, hogy elismerné a rabszolgaság intézményének brutalitását. 

Vivien Leigh és Hattie McDaniel az Elfújta a szélbenFotó: Photo12 via AFP

Emlékeztetett arra is, hogy emiatt már a bemutatása előtt is bírálták a filmet. A fekete rabszolgákat általában bugyuta vagy a fehér gazdáik iránt rajongó karakterekként mutatták be. Az egyik ilyen karaltert, Mammyt  Hattie McDanielalakította, aki bár első fekete nőként átvehette az Oscart, ugyanakkor a az ünnepségen a szegregációs szabályok miatt nem ülhetett oda a stáb fehér tagjai mellé.

A másik videóban pedig egy egyórás panelbeszélgetés látható, amiben a 2019-es  TCM filmfesztiválom a film problematikus örökségéről vitatkoztak.  (TheVerge)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér