Mindössze négy uniós tagállam fogja teljesíteni a légszenyezettség csökkentésére irányuló tervet

Félő, hogy az Európai Unió legtöbb országa nem fogja teljesíteni az egészségre káros légszennyezettség csökkentéséről szóló 2020 és 2030 közötti célkitűzést, jelentette ki az Európai Bizottság pénteken.

Az első légszennyezettségi jelentés szerint össze kell kapniuk magukat az EU-s tagállamoknak és több erőfeszítést tenniük. Az EU nemzeti kibocsátáscsökkentési célokat határoz meg, amelyek az emberi egészség és a környezet károsodásáért felelős öt légszennyező anyagra vonatkoznak: kén-dioxidra, nitrogén-oxidokra, nem metán illékony szerves vegyületekre, ammóniára és finom részecskékre. Az öt elem közül a legnagyobb problémát továbbra is ammónia okozza a mezőgazdaságban használt műtrágya miatt.

A becslések szerint a rossz levegő évente 400 ezer embernek okozza a halálát az unióban. 

A 2020-ra kitűzött légszennyezettséget csökkentő terveket a 27 tagállam közül mindössze 10-nek sikerült teljesítenie, míg a 2030-as célkitűzést eddig úgy tűnik, hogy csupán négy ország, Horvátország, Ciprus, Hollandia és Finnország fogja teljesíteni.A jelentés az ország kibocsátási előrejelzéseit veszi alapul, amiket tavaly nyújtottak be a bizottságnak.  

Márciusban levegő szennyezettsége a koronavírus hatására csökkent szerte Európában, de a Helsinkiben működő Energia- és Tiszta Levegő Kutatóközpontjának ezen a héten végzett kutatásai azt mutatták, hogy a nitrogén-dioxid szintje erősen emelkedik az olyan nagy városokban, mint Párizs, Oslo vagy Budapest. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér