Mindössze négy uniós tagállam fogja teljesíteni a légszenyezettség csökkentésére irányuló tervet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Félő, hogy az Európai Unió legtöbb országa nem fogja teljesíteni az egészségre káros légszennyezettség csökkentéséről szóló 2020 és 2030 közötti célkitűzést, jelentette ki az Európai Bizottság pénteken.

Az első légszennyezettségi jelentés szerint össze kell kapniuk magukat az EU-s tagállamoknak és több erőfeszítést tenniük. Az EU nemzeti kibocsátáscsökkentési célokat határoz meg, amelyek az emberi egészség és a környezet károsodásáért felelős öt légszennyező anyagra vonatkoznak: kén-dioxidra, nitrogén-oxidokra, nem metán illékony szerves vegyületekre, ammóniára és finom részecskékre. Az öt elem közül a legnagyobb problémát továbbra is ammónia okozza a mezőgazdaságban használt műtrágya miatt.

A becslések szerint a rossz levegő évente 400 ezer embernek okozza a halálát az unióban. 

A 2020-ra kitűzött légszennyezettséget csökkentő terveket a 27 tagállam közül mindössze 10-nek sikerült teljesítenie, míg a 2030-as célkitűzést eddig úgy tűnik, hogy csupán négy ország, Horvátország, Ciprus, Hollandia és Finnország fogja teljesíteni.A jelentés az ország kibocsátási előrejelzéseit veszi alapul, amiket tavaly nyújtottak be a bizottságnak.  

Márciusban levegő szennyezettsége a koronavírus hatására csökkent szerte Európában, de a Helsinkiben működő Energia- és Tiszta Levegő Kutatóközpontjának ezen a héten végzett kutatásai azt mutatták, hogy a nitrogén-dioxid szintje erősen emelkedik az olyan nagy városokban, mint Párizs, Oslo vagy Budapest. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!