Mindössze négy uniós tagállam fogja teljesíteni a légszenyezettség csökkentésére irányuló tervet

Félő, hogy az Európai Unió legtöbb országa nem fogja teljesíteni az egészségre káros légszennyezettség csökkentéséről szóló 2020 és 2030 közötti célkitűzést, jelentette ki az Európai Bizottság pénteken.

Az első légszennyezettségi jelentés szerint össze kell kapniuk magukat az EU-s tagállamoknak és több erőfeszítést tenniük. Az EU nemzeti kibocsátáscsökkentési célokat határoz meg, amelyek az emberi egészség és a környezet károsodásáért felelős öt légszennyező anyagra vonatkoznak: kén-dioxidra, nitrogén-oxidokra, nem metán illékony szerves vegyületekre, ammóniára és finom részecskékre. Az öt elem közül a legnagyobb problémát továbbra is ammónia okozza a mezőgazdaságban használt műtrágya miatt.

A becslések szerint a rossz levegő évente 400 ezer embernek okozza a halálát az unióban. 

A 2020-ra kitűzött légszennyezettséget csökkentő terveket a 27 tagállam közül mindössze 10-nek sikerült teljesítenie, míg a 2030-as célkitűzést eddig úgy tűnik, hogy csupán négy ország, Horvátország, Ciprus, Hollandia és Finnország fogja teljesíteni.A jelentés az ország kibocsátási előrejelzéseit veszi alapul, amiket tavaly nyújtottak be a bizottságnak.  

Márciusban levegő szennyezettsége a koronavírus hatására csökkent szerte Európában, de a Helsinkiben működő Energia- és Tiszta Levegő Kutatóközpontjának ezen a héten végzett kutatásai azt mutatták, hogy a nitrogén-dioxid szintje erősen emelkedik az olyan nagy városokban, mint Párizs, Oslo vagy Budapest. (Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.