Romániában újabb afrikai sertéspestis gócpontokat fedeztek fel a magyar határ közelében

mezőgazdaság
2020 június 26., 13:58

Romániában az elmúlt héten 15 újabb afrikai sertéspestis fertőző gócpontot fedeztek fel a hatóságok, ebből 2-2 a román-magyar határ mellett levő Bihar és Szatmár megyében van – közölte a román élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi szakhatóság.

Romániában összesen 243 aktív gócpontot tartanak számon, amik Románia több mint felében, 27 megyében találhatók, összesen 147 település érintett. További 13 megyében csak a vaddisznóknál fedezték fel a betegséget. A szakhatóság szerint eddig több mint 15 ezer gazdát kárpótoltak összesen 441 millió lej (91 millió euró) értékben. Az elmúlt héten 44 gócpontot számoltak fel a hatóságok. Az afrikai sertéspestis romániai jelenlétét először 2017. július 31-én mutatták ki.

A romániai sertéshústermelők egyesülete szerint az elmúlt 2 évben az afrikai sertéspestis összesen kb. 2 milliárd euró kárt okozott. Romániában több mint 540 ezer állatot pusztítottak el a betegség terjedésének megfékezése érdekében. A termelők közvetlenül 1 milliárd euró kárt szenvedtek, amihez hozzáadódik további 1 milliárd euró, mint a külkereskedelmi mérleghiányban jegyzett veszteségként.

A Ziarul Financiar gazdasági újság adatai szerint tavaly Romániában 3,9 millió állat képezte a sertésállományt. A belföldi fogyasztás 30 százalékát tudták biztosítani a belföldi tenyésztéséből, Bukarest a legtöbb sertéshúst Németországból importálja. (MTI)