A kúria megsemmisítette a fővárosi parkolási rendelet egy részét

Nem léphet életbe július 1-én a Fővárosi Önkormányzat egyik rendeletének a parkolás ellenőrzésére vonatkozó része, írja az MTI a Kúria önkormányzati tanácsának határozatára hivatkozva. A Kúria honlapjára kikerült június 9-i határozatában a legfőbb bírói testület jogszabálysértőnek ítélte azt a rendeletmódosítást, mely alapján július 1-től kizárólag száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek végezhették volna a közterületi parkolás ellenőrzését.

A Kúriánál Budapest Főváros Kormányhivatala kezdeményezett eljárást. A kormányhivatal szerint a Fővárosi közgyűlés megsértette az alaptörvényt, illetve a helyi önkormányzatokról, közúti közlekedésről és jogalkotásról szóló törvényeket. A hivatal értelmezésében ugyanis ezek szabályozzák a parkolási közszolgáltatás ellátásának lehetséges formáit, a parkolás üzemeltetését pedig, melynek a parkolási közszolgáltatás is része, a kerületi önkormányzatok feladatának rendelték. A főváros viszont a hivatal értelmezése szerint a kerületi önkormányzatok számára fogalmazott meg kötelező előírást a parkolási közszolgáltatóval kapcsolatban.

A főváros ezzel szemben azzal érvelt, hogy a parkolás feltételrendszerének kialakítása a főváros feladata, az új szabályozás pedig kiegészíti, nem pedig felülírja a magasabb szintű jogszabályt. A magasabb szintű jogszabályokkal tételesen nem ellentétes helyi jogalkotásra pedig hatásköre van a fővárosi közgyűlésnek.

A Kúria Patyi András vezette önkormányzati tanácsa a kormányhivatalnak adott igazat, és kimondta, hogy a fővárosi rendelet vitatott része nem lép életbe. A Kúria szerint ugyanis a parkolásüzemeltetés a parkolási közszolgáltatás része, amely nem a fővárosi önkormányzat, hanem a kerületi önkormányzat feladata. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér