Ha az NNK utólag feleslegesnek ítéli, a kórházra terheli a vírusteszt árát

POLITIKA
2020 június 27., 14:27

Új utasítást adott ki a koronavírustesztekről csütörtökön Müller Cecília tisztifőorvos. A birtokunkba került utasítás alapján - melyről a Népszava is beszámolt - "tervezett egészségügyi beavatkozások esetén a SARS-CoV-2 vírus PCR teszttel történő vizsgálata akkor szükséges és indokolt, ha a beteg az NNK által kiadott eljárásrend szerint COVID-gyanúsnak minősül".

A Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendjét, amire Müller hivatkozik, június 12-én adták ki. Ez alapján az számít covid-gyanús esetnek, aki

  • a betegség legjellemzőbb tünetei, a köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglás- és ízlelésvesztés közül legalább egyet produkál;
  • és aki emellett az elmúlt 14 napban szoros kapcsolatban volt igazoltan fertőzött személlyel, vagy bentlakásos szociális- vagy egészségügyi intézmény lakója vagy dolgozója volt.

Friss, csütörtöki utasításában a tisztifőorvos azt írja, hogy a fertőzés szempontjából magas kockázatúnak minősített beavatkozások esetén sem kell már tesztelni, az aktuális előírás a védőeszközök viselése.

Az utasítás első felében arról van szó, hogy mikor kell és nem kell tesztelni. A második része alapján azonban inkább úgy tűnik, hogy a második esetben inkább nem szabad, mintsem csak nem kell tesztelni. A tisztifőorvos ugyanis arra figyelmezteti a kórházakat, hogy ha egy kórházból sok minta érkezik, akkor vizsgálatot rendelnek el. Elvben annak megállapítására, hogy nem alakult-e ki góc, de Müller azt is megjegyzi, hogy "[a]mennyiben a vizsgálat eredményeként az kerül megállapításra, hogy a Kórház nem az NNK által kiadott aktuális eljárásrend szerint járt el a PCR vizsgálatok megrendelése során, az NNK megteszi a szükséges intézkedéseket és a PCR vizsgálatok költségét a kórházaknak kell megfizetniük". Vagyis a fölöslegesnek ítélt tesztek árát elvonják a kórházaktól - amiket amúgy ugyanúgy a központi költségvetésből finanszíroznak, mint a tesztekért most fizető NNK-t.