Ha az NNK utólag feleslegesnek ítéli, a kórházra terheli a vírusteszt árát

Új utasítást adott ki a koronavírustesztekről csütörtökön Müller Cecília tisztifőorvos. A birtokunkba került utasítás alapján - melyről a Népszava is beszámolt - "tervezett egészségügyi beavatkozások esetén a SARS-CoV-2 vírus PCR teszttel történő vizsgálata akkor szükséges és indokolt, ha a beteg az NNK által kiadott eljárásrend szerint COVID-gyanúsnak minősül".

A Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendjét, amire Müller hivatkozik, június 12-én adták ki. Ez alapján az számít covid-gyanús esetnek, aki

  • a betegség legjellemzőbb tünetei, a köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglás- és ízlelésvesztés közül legalább egyet produkál;
  • és aki emellett az elmúlt 14 napban szoros kapcsolatban volt igazoltan fertőzött személlyel, vagy bentlakásos szociális- vagy egészségügyi intézmény lakója vagy dolgozója volt.

Friss, csütörtöki utasításában a tisztifőorvos azt írja, hogy a fertőzés szempontjából magas kockázatúnak minősített beavatkozások esetén sem kell már tesztelni, az aktuális előírás a védőeszközök viselése.

Az utasítás első felében arról van szó, hogy mikor kell és nem kell tesztelni. A második része alapján azonban inkább úgy tűnik, hogy a második esetben inkább nem szabad, mintsem csak nem kell tesztelni. A tisztifőorvos ugyanis arra figyelmezteti a kórházakat, hogy ha egy kórházból sok minta érkezik, akkor vizsgálatot rendelnek el. Elvben annak megállapítására, hogy nem alakult-e ki góc, de Müller azt is megjegyzi, hogy "[a]mennyiben a vizsgálat eredményeként az kerül megállapításra, hogy a Kórház nem az NNK által kiadott aktuális eljárásrend szerint járt el a PCR vizsgálatok megrendelése során, az NNK megteszi a szükséges intézkedéseket és a PCR vizsgálatok költségét a kórházaknak kell megfizetniük". Vagyis a fölöslegesnek ítélt tesztek árát elvonják a kórházaktól - amiket amúgy ugyanúgy a központi költségvetésből finanszíroznak, mint a tesztekért most fizető NNK-t.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér