Immár Platini ellen is nyomoznak Sepp Blatter korrupciós ügyében

Formálisan is eljárás alá vonták Svájcban Michel Platinit, az UEFA volt elnökét, értesült az AP. Az amerikai hírügynökség újságíróinak bemutattak egy dokumentumot, mely szerint a svájci szövetségi ügyészek júniusban a franciák volt világsztár focistájára is kiterjesztették az egykori FIFA-vezér, Sepp Blatter ügyében indult nyomozásukat.

Platini egy 2011-es, kétmillió dolláros számla miatt került képbe. Platini ekkor már az UEFA elnöke volt, a számlát papíron az 1998-2002 között Blatter elnöki tanácsadójaként végzett munkájáért nyújtotta be. Egy hónapra rá ki is fizették.

Az AP szerint a svájci ügyészek szerint Platini társtettes volt sikkasztásban és hamisításban.

Amióta a svájci ügyészség 2015 szeptemberében nyilvánosságra hozta a Blatterrel és Platinivel szemben felmerült gyanút, a FIFA mindkettejüket eltiltotta mindennemű, futballal kapcsolatos tevékenységtől. Ezt az eltiltást az azóta eltelt években öt különböző bíróság, köztük a Nemzetközi Sportdöntőbíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága is fenntartotta.

Bár a svájci vizsgálat már 2014-ben megindult, vádat még egyik sporvezető ellen se emeltek. A lassan zajló nyomozásban tavaly fordulatot hozott, hogy a nyomozás vezetésével új ügyészt bíztak meg. Az AP jelentése szerint az általuk látott iratokat már ez az ügyész, Thomas Hildbrand jegyezte. Ugyanő a Blatter elleni nyomozást is kiterjesztette ebben a hónapban egy, a trinidadi szövetségnek 2010-ben megítélt egymillió dolláros hitel ügyére is.

A svájci főügyész hivatala egyelőre nem reagált az AP megkeresésére. (Via Sky Sports)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér