Immár Platini ellen is nyomoznak Sepp Blatter korrupciós ügyében

bűnügy
2020 június 27., 15:49

Formálisan is eljárás alá vonták Svájcban Michel Platinit, az UEFA volt elnökét, értesült az AP. Az amerikai hírügynökség újságíróinak bemutattak egy dokumentumot, mely szerint a svájci szövetségi ügyészek júniusban a franciák volt világsztár focistájára is kiterjesztették az egykori FIFA-vezér, Sepp Blatter ügyében indult nyomozásukat.

Platini egy 2011-es, kétmillió dolláros számla miatt került képbe. Platini ekkor már az UEFA elnöke volt, a számlát papíron az 1998-2002 között Blatter elnöki tanácsadójaként végzett munkájáért nyújtotta be. Egy hónapra rá ki is fizették.

Az AP szerint a svájci ügyészek szerint Platini társtettes volt sikkasztásban és hamisításban.

Amióta a svájci ügyészség 2015 szeptemberében nyilvánosságra hozta a Blatterrel és Platinivel szemben felmerült gyanút, a FIFA mindkettejüket eltiltotta mindennemű, futballal kapcsolatos tevékenységtől. Ezt az eltiltást az azóta eltelt években öt különböző bíróság, köztük a Nemzetközi Sportdöntőbíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága is fenntartotta.

Bár a svájci vizsgálat már 2014-ben megindult, vádat még egyik sporvezető ellen se emeltek. A lassan zajló nyomozásban tavaly fordulatot hozott, hogy a nyomozás vezetésével új ügyészt bíztak meg. Az AP jelentése szerint az általuk látott iratokat már ez az ügyész, Thomas Hildbrand jegyezte. Ugyanő a Blatter elleni nyomozást is kiterjesztette ebben a hónapban egy, a trinidadi szövetségnek 2010-ben megítélt egymillió dolláros hitel ügyére is.

A svájci főügyész hivatala egyelőre nem reagált az AP megkeresésére. (Via Sky Sports)