Megugrott a koronavírusos fertőzések száma Csehországban

külföld
2020 június 27., 15:05

Április közepe óta nem regisztráltak annyi új fertőzöttet Csehországban, mint most pénteken. A helyi egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint pénteken 168 koronavírusos fertőzöttet azonosítotttak.

A járványgörbe alapján Csehországban júnus közepe óta újra emelkedőben van az esetszám, a múlt csütörtökön is már 118 új esetet regisztráltak, a héten pedig ezidáig már 540-et.

A cseh egészségügyi minisztérium szerint a járvány lokális gócokban terjed, az újonnan azonosított fertőzöttek több mint fele az észak-morvaországi Karviná szénbányáinak dolgozói és családtagjai. A járványügyi hivatal döntése szerint ezért a bányák összes cseh és lengyel alkalmazottját kötelezően letesztelik. Hasonló fertőzésgóc van a Karvinához közeli Frydek-Místekben, az észak-csehországi Liberecben és Prága egy-két idősotthonában.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint az általános járványhelyzet mindezek ellenére tovább javult, ezért a jövő hétre újabb lazításokat jelentett be. Egyebek között július 1-jétől már nem lesz kötelező az arcmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökön és a zárt nyilvános terekben sem. (Via MTI)