Új csendrendeletet szavazott meg Erzsébetváros, két fronton csaptak le a vendéglátósokra

gazdaság
2020 június 27., 05:20

“A COVID előtt született, a mostani helyzetben nem életszerű.”

“Betarthatatlan és vállalhatatlan”.

Vérmérséklettől függően így kommentálták a 444 által megkeresett vendéglátósok a VII. kerületi közgyűlés által csütörtökön elfogadott csendrendeletet. Ez egyébként lényegében megegyezik azzal a rendelettel, amit a járvány alatt hozott saját hatáskörben a rendkívüli jogosítványaival élő polgármester, a DK-s Niedermüller Péter.

A rendelkezés lényege, hogy a Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út - Károly körút által határolt területén, vagyis a Bulinegyedben éjfél után csak egy rakás speciális feltétel teljesítése esetén tarthatnak nyitva a helyek.

  • A hangrendszerükbe úgynevezett limitert, vagyis olyan eszközt kell kötniük, ami fizikailag megakadályozza, hogy a hangosítás meghaladja az előírt maximumszintet.
  • A befogadóképességüktől függően speciális bejárati ajtórendszereket fel építeniük. 100 fő alatti befogadóképességnél kötelező az automatikus ajtóbehúzó vagy a fotocellás ajtó, 100 és 150 fő között a zsilipes be- és kiléptető rendszer, 150 fölött pedig a zsilipen felül az online is elérhető forgalomszámláló.
  • Vállalniuk kell, hogy 22 és 8 óra között nem mozgatnak göngyölegeket,
  • hogy a vécéjükbe bárkit beengednek ingyen,
  • Hogy minden elvárhatót megtesznek azért, hogy a vendégeik ne vigyék ki az utcára a szeszesitalokat és erről kihelyeznek egy tájékoztató táblát,
  • írásos tervet kell benyújtaniuk arról, hogy hogyan tervezik megakadályozni a piakihurcolást és milyen módon tervezik elősegíteni a közterület nyugalmát.
  • A nyitvatartási idejük alatt olyan személyt alkalmaznak, aki “tájékoztatást nyújt az Önkormányzat területén érvényes közösségi együttélés szabályairól, és egyéb, különösen az alkoholfogyasztással kapcsolatos szabályokról, valamint annak megsértésére vonatkozó jogkövetkezményekről”
  • Az üzletük előtti járdaszakaszt naponta legalább egyszer letakarítják magasnyomású takarítógéppel, ha pedig társasházban vannak, akkor az ahhoz tartozó teljes járdaszakaszt ők takarítják az önkormányzat helyett.
  • Az összes ilyen takarításról képfelvételt készítenek és naplót vezetnek.
  • Külön hulladékszállítási szerződést kötnek.
  • Nem használnak egyszer használatos műanyagpoharakat, hanem a hely logójával ellátott repoharakat vezetnek be.
  • Az 50 főnél többet befogadó helyek a fenti tájékoztatók mellett kifüggesztenek egy önkormányzati tájékoztatót is.
  • Az ajtókat-ablakokat zárva tartják, amíg szól a zene.

Komplex megoldást kerestünk, de a kidolgozott tervezet még a járvány előtt született, ennek a mostani bevezetése, a hihetetlen piacszűkülés idején nem életszerű - fogalmazott a 444 kérdésére Zsendovits Ábel, a Szimpla társtulajdonosa. A baloldal által visszanyert kerület önkormányzata ugyanis tavaly decemberben létrehozott egy "Bulinegyed-munkacsoportot", amiben önkormányzati képviselők, rendészeti szakemberek, és civil szervezetek képviselői mellett ott ült egy ember az éjfél előtt bezáró, egy pedig az éjfél után is nyitva tartó vendéglátóhelyek képviseletében, utóbbi volt Zsendovits. A munkacsoport tevékenységének eredménye Niedermüller polgármester rendelete, illetve a tegnap, csütörtökön elfogadott, azzal megegyező önkormányzati csendrendelet.

Még az egyébként visszafogott, a rendelet előkészítésében résztvevő Zsendovits is megütközött azon, hogy a szigorú, komoly beruházásokkal és átalakításokkal járó, jelentős kiadásokat követelő előírásokat akkor vezették be, amikor a teljes vendéglátás megroppant anyagilag. Európában sok helyen kedvezményekkel segítik a vendéglátóhelyek újraindulását, Párizsban például ingyenes alkoholárusítási és teraszengedélyeket osztanak, Erzsébetvárosban viszont sosem látott szigorral csaptak le a szórakozóhelyekre.

Azt az összes beszélgetőpartnerem megemlítette, hogy az önkormányzat egyszerre két fronton szorongatja a Bulinegyed vendéglátósait: a csendrendelet mellett a közterületesekkel. Ők ugyanis az élet újraindulása óta demonstratív razziákkal, illetve napi, folyamatos, többek szerint szándékosan zaklató jellegű ellenőrzésekkel jelentkeztek. Egy kocsmatulajdonos elbeszélése szerint ő azért érzékeli zaklatásként az elmúlt hetek eseményeit, mert a "7 napból 6-szor" megjelenő, hatos csoportokban közlekedő, nagydarab közterületesek állítása szerint napról napra újra elkérik ellenőrzésre ugyanazokat a dokumentumokat és ismételten lemérik ugyanazt a teraszt. Egy ilyen ellenőrzés elmondása szerint 1-1,5 óráig is eltarthat és tipikusan el is riasztja a jelenlévő vendégeik egy részét.

Egy vendéglátós "folyamatosan vegzáló, fenyegető fellépést" emlegetett.

Tekintetbe vette-e az önkormányzat, hogy a rendelet kidolgozásának kezdete óta tört ki a járvány, így a vendéglátóhelyeket most másként érintik a rendelkezések, mint normálisan? - kérdeztem Ujvári-Kövér Mónika alpolgármestertől, a munkacsoport vezetőjétől. "A pandémia előtti irányt kell folytatnunk" - válaszolta erre a politikus, aki szerint tisztességes vendéglátósok is azt mondják, hogy a csendrendelet fontos lépés.

Amikor a közterületesek több vendéglátós által emlegetett, állítólagos zaklató fellépését említettem, Ujvári-Kövér határozottan azt állította, hogy egyetlen egy ilyen visszajelzés sem érkezett az önkormányzathoz. Hozzátéve, hogy sokan évek óta látványos rendészeti jelenlétet követeltek Erzsébetvárosban. Szerinte sok vendéglátós is a látványos hatósági fellépést pártolja.

Ezt a látszólagos ellentmondást később ki tudtam bogozni. Beszélgetőpartnereim ugyanis tényleg többen is szóba hozták, hogy amióta töredékére esett a szórakozóhelyek forgalma, Erzsébetváros utcáit korábban nem látott drogkereskedők, kurvafuttatók és dizájnernerdrog-fogyasztók lepték el. Ők úgy érezték, hogy a szórakozóhelyek helyett inkább őket kéne megregulázni.

"A hatóságok azért vannak, hogy betartassák az előírásokat" - fogalmazott Ujvári-Kövér Mónika, aki szerint ők a lakók pihenéshez való jogát is biztosítanák, miközben egyáltalán nem akarják elüldözni a vállalkozásokat a kerületből. A politikus szerint a rendészek közül senki sem kapott olyan utasítást, hogy bárkit vegzáljon és kifejezetten kérte, hogy ha egy szórakozóhelytulajdonos ilyent tapasztal, tegyen bejelentést, amit ki fognak vizsgálni. "A problémákat megoldani szeretnénk, nem mélyíteni" - fogalmazott.