Elnököt választ Lengyelország

külföld
2020 június 28., 06:12
Andrzej Duda ünnepli elnökké választását 2015. május 24-én
photo_camera Andrzej Duda ünnepli elnökké választását 2015. május 24-én

Reggel megnyíltak a szavazóhelyiségek Lengyelországban, ahol vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját - írja helyi tudósítójának jelentése alapján az MTI.

Az előrejelzések szerint tizenegy jelölt közül a hivatalban lévő Andrzej Duda és az elsőszámú ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) vezette Polgári Koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a legesélyesebb a győzelemre.

A szavazóhelyiségek 21 óráig tartanak nyitva; 27 230 helyen több mint 30,2 millió választásra jogosult szavazópolgár voksolhat, közülük 374 ezren külföldön.

A voksolás a koronavírus-járvány miatt vegyes, hagyományos és levélformában is lehetséges. Exit poll-becslések az urnazárások pillanatában várhatóak. A legtöbb felmérés 60 százalék körüli részvételi arányra számít.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt által támogatott, második elnöki ciklusára készülő Andrzej Duda a felmérések szerint 39-43 százalékos eredményre számíthat. Elsőszámú kihívója, Rafal Trzaskowskinak a támogatottsága 28-32 százalékos.

Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen elnökválasztást. Második fordulót akkor rendeznek, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. Ha szükség lesz második fordulóra, amire jó esély van, arra július 12-én kerülne sor. A lengyel alkotmány szerint a hivatalban lévő elnök csak egyszer választható újra.

A lengyel államfőnek - részint a közvetlen választás miatt is - viszonylag jelentős, nem pusztán ceremoniális jogosítványai vannak. Szava van a külpolitikában, ő a hadsereg főparancsnoka, de ami a legfontosabb, hogy megvétózhatja a parlament által elfogadott törvényeket, és az elnöki vétót a szejm az újabb szavazáson csak háromötödös többséggel utasíthatja el. A PiS-nek nincs ekkora többsége az alsóházban.