Elnököt választ Lengyelország

Andrzej Duda ünnepli elnökké választását 2015. május 24-én

Reggel megnyíltak a szavazóhelyiségek Lengyelországban, ahol vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját - írja helyi tudósítójának jelentése alapján az MTI. 

Az előrejelzések szerint tizenegy jelölt közül a hivatalban lévő Andrzej Duda és az elsőszámú ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) vezette Polgári Koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a legesélyesebb a győzelemre. 

A szavazóhelyiségek 21 óráig tartanak nyitva; 27 230 helyen több mint 30,2 millió választásra jogosult szavazópolgár voksolhat, közülük 374 ezren külföldön. 

A voksolás a koronavírus-járvány miatt vegyes, hagyományos és levélformában is lehetséges. Exit poll-becslések az urnazárások pillanatában várhatóak. A legtöbb felmérés 60 százalék körüli részvételi arányra számít. 

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt által támogatott, második elnöki ciklusára készülő Andrzej Duda a felmérések szerint 39-43 százalékos eredményre számíthat. Elsőszámú kihívója, Rafal Trzaskowskinak a támogatottsága 28-32 százalékos.

Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen elnökválasztást. Második fordulót akkor rendeznek, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. Ha szükség lesz második fordulóra, amire jó esély van, arra július 12-én kerülne sor. A lengyel alkotmány szerint a hivatalban lévő elnök csak egyszer választható újra.

A lengyel államfőnek - részint a közvetlen választás miatt is - viszonylag jelentős, nem pusztán ceremoniális jogosítványai vannak. Szava van a külpolitikában, ő a hadsereg főparancsnoka, de ami a legfontosabb, hogy megvétózhatja a parlament által elfogadott törvényeket, és az elnöki vétót a szejm az újabb szavazáson csak háromötödös többséggel utasíthatja el. A PiS-nek nincs ekkora többsége az alsóházban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér