Meghaladta a félmilliót a koronavírus áldozatainak száma

járvány
2020 június 28., 08:17

A WHO és a helyi közegészségügyi hatóságok világ koronavírusadatait összesítő Johns Hopkins Egyetem szerint meghaladta a félmilliót a Covid-19 regisztrált halálos áldozatainak száma. A világjárvány nem csillapodik: pénteken döntött rekordot a napi új fertőzöttek száma (196 906), és szombaton sem sokkal kevesebbet vettek nyilvántartásba (182 437).

Az Egyesült Államok továbbra is teljesen eredményetlenül küzd a vírussal, sőt, az elmúlt hetek eseményei, a korlátozások feloldása illetve a tömegmegmozdulások jelentősen rontottak a helyzeten: pénteken ittt is rekordszámú, több mint 51 000 új fertőzöttet regisztráltak, szombaton 44 528-at; a halálos áldozatok száma vasárnapra meghaladta a 128 000-at.

A járvány másik frontországa Brazília, ahol szintén rekordközeli volt a napi új fertőzöttek száma pénteken (46 860), a halottak száma is itt második legmagasabb a világon: 57 070. Az amerikai kontinens több országában is romlik a helyzet, Peruban, Chilében, Kolumbiában és Mexikóban is napi öt-hatezer új fertőzöttet azonosítanak. Érdekes, hogy Kanadában viszont gyakorlatilag megállították a vírust, alig van új beteg.

Oroszországban nagyon lassan csökken az új fertőzöttek száma, de már több mint egy hete napi tízezer alatt marad, a hétvégén naponta 6800 körül alakult.

A világ második (vagy lehet, hogy már A) legnépesebb országának, Indiának az adatai igazán aggasztók: itt még meredeken emelkedik a fertőzöttszám, szombaton 20 231 beteget vettek nyilvántartásba.