Meghalt Najmányi László

Najmányi LászlóFotó: Amygdala / Najmányi László / Youtube screenshot

74 éves korában elhunyt Najmányi László, a '70-es évek avantgárd művészvilágának jelentős alakja; író, díszlettervező, színház- és filmrendező, és zenész; a kommunista blokk első punkegyüttese, a Spions egyik alapítója - írja a Wanted magazin. 

Najmányi László 1972 és 1976 között a Kovács István Stúdióban rendezett, ezek voltak legtermékenyebb évei színházi emberként, de leghíresebb filmje, A császár üzenete is ebben az időszakban (1975) készült. 

Később a Veszprémi Petőfi Színházban dolgozott díszlettervezőként, de tagja volt a Pécsi Nemzeti Színháznak is. 

1978-ban alapította meg Molnár Gergellyel az első magyar punkbandát, a Spionst. 1979-ben a folyamatos zaklatások miatt Párizsba emigrált, és vitte magával az együttest is, ami a francia fővárosban működött tovább. Később Kanadában és New Yorkban élt. 1996-ban tért haza Magyarországra. 

Najmányi László így írt magáról: 

„Eseménydús, hosszú életem volt. Számos politikai rendszerben, 4 kontinens 12 országában éltem. 60 éves koromig 116 lakásban laktam. Dolgoztam segédmunkásként, asztalosként, tapétázóként, szobafestőként, férfiprostituáltként, mérnökként, díszlettervezőként, színházi- és filmrendezőként, színészként, zenészként, zeneszerzőként, festőművészként, szobrászként, íróként, újságíróként, belsőépítészként, faültetőként a prérin, meteorológusként az északi sarkkörön túl, voltam babysitter, csavargó, katona, tolvaj, koldús, történelemkutató és antropológus. Egy apró, Karib tengeri szigeten, a Grenada államhoz tartozó Carriacou-n, 47 évesen éreztem először otthon magam. Másodszor két évvel később, Indonéziában tapasztaltam ugyanezt az érzést. Sokéves hontalanság után New York fogadott be. Független gondolkodónak tartom magam. Zsidó vagyok, mint mindenki. A rastafariánus vallás ajánlásait követem. Az időben hiszek. A direkt demokrácia híve vagyok. Utazó, történetmondó vagyok. 40 év próbálkozás után, 60 évesen tudtam először könyvet publikálni Magyarországon.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér