Biztató hír Kínából: újabb, „világjárvány-potens” influenzavírust találtak

járvány
2020 június 29., 20:16

Új, embert is fertőzni képes sertésinfluenza-vírustörzset találtak Kínában – jelentette a BBC kínai tudományos forrásokra hivatkozva. A kutatók attól tartanak, hogy a kórokozó mutációja felgyorsulhat, ezáltal fertőzőbbé válhat, illetve előállhat az emberről emberre gyorsan terjedő variáns. (Egyelőre csak sertésről emberre terjedő változatot találtak.) A vírus teljesen új, tehát az emberi immunrendszer elvileg nincsen felkészülve rá, nincs kialakult védettség az emberi populációban.

A vírust máris a legveszélyesebb potenciális kórokozók között tartják számon.

Az utolsó nagy influenzajárvány 2009-ben volt, akkor is sertésektől indult, konkrétan mexikói sertésektől, és szerencsére kevésbé bizonyult veszélyesnek, mint amire számítottak, mivel kiderült, hogy az idősebb emberek – akikre a legveszélyesebbek az ilyen légúti megbetegedéseket okozó vírusok – jórésze védett volt ellene, lévén az A/H1N1pdm09 jelű sertésinfluenza-vírus nagyon hasonló más influenzavírusokhoz. Azóta már vakcina is létezik ellene.

A most Kínában talált, új sertésinfluenza-vírustörzs is hasonlít a 2009-eshez, de néhány fontos ponton megváltozott, így a korábbi influenzákra kifejlesztett vakcinák sem védenek ellene. Azt már kimutatták, hogy a G4 EA H1N1 jelű új vírus képes szaporodni az emberi sejtekben, és több sertéságazatban dolgozó kínai munkásnál azonosították a fertőzést.

A BBC-nek nyilatkozó kínai, a nottinghami egyetemen dolgozó víruskutató professzor szerint a vírus mai állapotában még nem jelent közvetlen járványveszélyt, de figyelemmel kell követni a kórokozót, mert „megvan benne a potenciál”, és nagyon könnyen, néhány gyors mutáció után képes lehet világjárványt okozni. (BBC NEWS)