Hivatalosan is Andrzej Duda nyeri a lengyel elnökválasztás első fordulóját

A hivatalos részeredmények szerint is Andrzej Duda jelenlegi államfő nyerte meg a lengyel elnökválasztás első fordulóját. 

Korábban írtuk, hogy az exit poll felmérése alapján a Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló Andrzej Duda nyerte meg az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel szemben. Duda viszont nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, ezért második fordulót is fognak tartani. 

A hétfő hajnalban közölt hivatalos részeredmények csak kis eltérést mutattak az exit poll számaihoz képest, ezek alapján kijelenthető, hogy 87 százalékos feldolgozottságnál Duda nyerte meg az első fordulót. 

A részeredmény szerint a harmadik a függetlenként induló Szymon Holownia lett 13,69 százalékos eredménnyel. Az összesen 11 induló jelölt közül jelentősebb eredményt még a radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak ért el, a voksok 6,79 százalékát szerezte meg. A Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw-Kosiniak-Kamysz 2,46 százalékos, Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő pedig 2,12 százalékos eredménnyel végzett.

A közzétett hivatalos részeredmények teljesen még nem tükrözik a nagyvárosok adatait, mivel ott tovább tart a voksok összesítése. Andrzej Dudának a kisebb településeken nagyobb a támogatottsága, a végleges eredmények elemzők szerint megközelíthetik a late poll eredményeket, amelyek a jelenlegi elnöknek a voksok 42,9 százalékát, Rafal Trzaskowskinak pedig 30,3 százalékát tulajdonítják.

Az első forduló végleges eredményeit az országos választási bizottság legkorábban kedd estére ígéri, addigra befutnak a lengyel külképviseleteken megtartott voksolás eredményei is. (MTI)  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó