Mégsem vehetnek majd fel átmeneti hitelt a kieső iparűzési adó pótlására az önkormányzatok

belföld
2020 június 29., 04:27

A kormány visszavonta azt a javaslatát, miszerint az önkormányzatok felvehetnek hitelt a kieső iparűzési adó miatt, írja a Népszava.

A törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén szavazta meg a kormánypárt többsége, hogy az önkormányzatok ne vehessenek fel likviditási hitelt 2020 decembere és 2021 májusa között. A kormány azzal magyarázza a döntést, hogy a javaslat visszavonásával akadályozzák meg, hogy az önkormányzatok eladósodjanak vagy adósságspirálba kerüljenek. A javaslatot még a plenáris ülésnek is el kell fogadnia, de várhatóan beépül a törvénybe.

Ez azért lesz különösen fájó az önkormányzatoknak, mert a 2021-es költségvetést megalapozó salátatörvényben az is benne van, hogy ebben az évben eltörlik a cégek decemberi helyi iparűzési adófeltöltési kötelezettségét. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak eddig december 20-ig kellett befizetniük az adójuk 90 százalékát, de csak májusra látták, hogy mennyi lesz az éves bevételük és így mekkora az adófizetési kötelezettségük. Ha ezt nem jól becsülték meg, akár csak egytizednél nagyobb eltérést produkáltak, akkor bírságot kellett fizetniük. Ezt a feltöltési kötelezettséget törli el a salátatörvény, ami nagyon kedvező a vállalkozások számára, azonban a számos elvonást elszenvedő önkormányzatok nehéz helyzetbe kerülnek, ugyanis ebből a pénzből nem decemberben, hanem majd csak jövőre, 2021 májusában látnak valamit. Az így keletkezett finanszírozási rést az önkormányzatoknak kell megoldniuk saját hatáskörben, amihez most még hitelsegítséget sem kapnak.