Több mint 30 ezer gyanúsított nyomára bukkantak egy németországi pedofilügyben

30 ezernél is több gyanúsított nyomára bukkantak egy németországi központú nemzetközi pedofil hálózat ügyében.

Be kell látni, hogy az eddigi feltételezésekhez képest jóval kiterjedtebb a szervezkedés az interneten a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekre – mondta Peter Biesenbach észak-rajna-vesztfáliai tartományi igazságügyi miniszter a tavaly ősszel kezdődött nyomozás előzetes eredményeiről tartott tájékoztatón.

A miniszter azt mondta, a hálózat kommunikációjáról szóló leiratok igen megrázóak és mélyen felkavaróak: az online fórumokkal és azonnali üzenetküldő szolgáltatásokkal összekapcsolódó nemzetközi hálózatban nemcsak bűncselekményekről készített felvételeket terjesztenek, a sok ezer résztvevő meg is tárgyalja a dokumentált eseteket, bátorítják, biztatják a visszaélésekre készülő társaikat, tapasztalatokat cserélnek, és tanácsokat osztanak meg, például arról, hogy milyen nyugtatóval érdemes begyógyszerezni az áldozatokat a szexuális bántalmazás előtt.

A hálózatban uralkodó légkör révén süllyedhet a bűncselekményektől eltántorító gátlásküszöb, így olyan személyek is gyerekek ellen fordulhatnak, akik a pedofíliát támogató környezet nélkül nem vetemednének erre – mondta Peter Biesenbach.

Az ún. Bergisch Gladbach-i gyerekbántalmazási ügy tavaly októberben kezdődött. A kiindulópontja a Köln melletti városban egy családi ház, aminek az időközben bíróság elé állított, 43 éves tulajdonosa a vád szerint 79 szexuális bűncselekményt követett el a lánya ellen. Az áldozat az első eset időpontjában 3 hónapos volt.

A nyomozás úgy haladt, mint egy hólabda a hegyoldalon, az ügy egyre nagyobb, egyre kiterjedtebb lett, minden eset újabb esetek és gyanúsítottak nyomára vezetett – mondta egy rendőrségi illetékes a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság egy májusi, az ügyben hozott első ítélet alkalmából készített összeállításában, ami szerint többször előfordult, hogy a frissen feltárt bizonyítékokat rendőrségi helikopterrel szállították el az érintett tartományba, hogy minél hamarabb megszerezhessék az előzetes letartóztatást elrendelő határozatot, és elfoghassák a saját gyereküket vagy rokonaik gyerekeit bántalmazó gyanúsítottakat.

Ezekben az ügyekben eddig 72 embert gyanúsítottak meg pedofil bűncselekményekkel, a többségük észak-rajna-vesztfáliai. Az első ítéletet egy 27 éves katona ellen hozták: 10 év szabadságvesztésre ítélték, és elrendelték a kezelését egy zárt elmegyógyintézetben. A kezelés addig tart, amíg az elítélt már nem veszélyes a társadalomra. A perhez készített szakvélemény szerint ez kb. 20 évet vehet igénybe. A férfi négy kisgyerek, köztük a lánya és mostohafia ellen követett el bűncselekményeket, legalább harmincat. (MTI)