Több mint 30 ezer gyanúsított nyomára bukkantak egy németországi pedofilügyben

bűnügy
2020 június 29., 13:50

30 ezernél is több gyanúsított nyomára bukkantak egy németországi központú nemzetközi pedofil hálózat ügyében.

Be kell látni, hogy az eddigi feltételezésekhez képest jóval kiterjedtebb a szervezkedés az interneten a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekre – mondta Peter Biesenbach észak-rajna-vesztfáliai tartományi igazságügyi miniszter a tavaly ősszel kezdődött nyomozás előzetes eredményeiről tartott tájékoztatón.

A miniszter azt mondta, a hálózat kommunikációjáról szóló leiratok igen megrázóak és mélyen felkavaróak: az online fórumokkal és azonnali üzenetküldő szolgáltatásokkal összekapcsolódó nemzetközi hálózatban nemcsak bűncselekményekről készített felvételeket terjesztenek, a sok ezer résztvevő meg is tárgyalja a dokumentált eseteket, bátorítják, biztatják a visszaélésekre készülő társaikat, tapasztalatokat cserélnek, és tanácsokat osztanak meg, például arról, hogy milyen nyugtatóval érdemes begyógyszerezni az áldozatokat a szexuális bántalmazás előtt.

A hálózatban uralkodó légkör révén süllyedhet a bűncselekményektől eltántorító gátlásküszöb, így olyan személyek is gyerekek ellen fordulhatnak, akik a pedofíliát támogató környezet nélkül nem vetemednének erre – mondta Peter Biesenbach.

Az ún. Bergisch Gladbach-i gyerekbántalmazási ügy tavaly októberben kezdődött. A kiindulópontja a Köln melletti városban egy családi ház, aminek az időközben bíróság elé állított, 43 éves tulajdonosa a vád szerint 79 szexuális bűncselekményt követett el a lánya ellen. Az áldozat az első eset időpontjában 3 hónapos volt.

A nyomozás úgy haladt, mint egy hólabda a hegyoldalon, az ügy egyre nagyobb, egyre kiterjedtebb lett, minden eset újabb esetek és gyanúsítottak nyomára vezetett – mondta egy rendőrségi illetékes a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság egy májusi, az ügyben hozott első ítélet alkalmából készített összeállításában, ami szerint többször előfordult, hogy a frissen feltárt bizonyítékokat rendőrségi helikopterrel szállították el az érintett tartományba, hogy minél hamarabb megszerezhessék az előzetes letartóztatást elrendelő határozatot, és elfoghassák a saját gyereküket vagy rokonaik gyerekeit bántalmazó gyanúsítottakat.

Ezekben az ügyekben eddig 72 embert gyanúsítottak meg pedofil bűncselekményekkel, a többségük észak-rajna-vesztfáliai. Az első ítéletet egy 27 éves katona ellen hozták: 10 év szabadságvesztésre ítélték, és elrendelték a kezelését egy zárt elmegyógyintézetben. A kezelés addig tart, amíg az elítélt már nem veszélyes a társadalomra. A perhez készített szakvélemény szerint ez kb. 20 évet vehet igénybe. A férfi négy kisgyerek, köztük a lánya és mostohafia ellen követett el bűncselekményeket, legalább harmincat. (MTI)