Az otthonaikba kényszerült britek átálltak a pörgetőkről a lassítókra

külföld
2020 június 30., 08:37

Mivel a járvány idején se a klubok nem tartottak nyitva, se partikat nem rendeztek, jelentősen visszaesett az ilyen rendezvényeken népszerű stimuláns drogok, például a kokain és az extasy fogyasztása Nagy-Britanniában, írja a Guardian egy összeurópai felmérés alapján. Ugyanez nem mondható el a legnépszerűbb lassítókról, az alkoholról és a marihuánáról, melyek a karantén alatt is népszerűek maradtak.

Az április 17-én indult összeurópai felmérésben a járvány és a drogfogyasztás egymásra hatását vizsgálta. "A legtöbb válaszadó saját bevallása szerint jelentősen mérsékelte a stimulánsok fogyasztását a járvány alatt, mert nem akart az otthonába zárva pattogni" - mondta a felmérésről Fiona Measham, a Liverpooli Egyetem professzora. "Az emberek nem szerdnek pörgetőket, inkább lassítókat fogyasztanak, főként alkoholt. A rendszeresen italozók több mint 90 százaléka mondta, hogy iszik, és azt is, hogy gyakrabban iszik. Ez persze nem meglepő, tekintettel arra, hogy elmosódtak a határok a hétköznapok és a pihenőnapok között" - mondta.

A stimulánsfogyasztás egészen drasztikus mértékben esett vissza. A felmérésben részt vevők 52 százaléka állította magáról, hogy szokott kokainozni, de a járvány alatt arányuk 24 százalékra csökkent. Még nagyobb mértékben csökkent az extasyfogyasztás. A válaszadók 44 százaléka mondta, hogy általában szokott ekizni, de a járvány idején az arányuk 9 százalékra esett vissza.

A felmérésben résztvevők 49 százaléka panaszkodott arra, hogy a járvány alatt nehezebb lett a drogbeszerzés, de 85 százalékuk szerint a minőség nem romlott. A kutatók szerint ezt részben magyarázza, hogy kifejezetten sokan, a válaszadók 35 százaléka alaposan betárazott a járványügyi intézkedések bevezetése előtt.