Járványügyi szigorítás Leicesterben

külföld
2020 június 30., 05:11

Ha Oroszországot nem számítjuk, egész Európában Nagy-Britanniában fertőződtek meg eddig a legtöbben koronavírussal - 25 százalékkal többen, mint Spanyolországban, ahol egészen katasztrofális volt a járvány első hulláma. Ennek, és annak ellenére, hogy még mindig naponta csaknem ezer új fertőzöttet azonosítanak, Boris Johnson a járvány kezdetén még a nyájimmunításban gondolkozó kormánya folyamatosan lazított a járványügyi szigoron, de most a közép-angliai Leicester városában visszakozni kényszerlt.

Mivel pillanatnyilag minden tizedik új koronavírusos esetet a városból jelentik, ott keddtől újra szigorítanak az óvintézkedéseken. Miközben június 15-én oszrágszerte újranyithattak, Leicesterben újra bezárják a nem alapvető cikkeket árusító boltokat és az iskolák, és az ország többi részével ellentétben nem nyithatnak újra az éttermek, pubuk, szállodák, múzeumok és fodrászatok sem.

A kormány emellett azt javasolja, hogy a leicesteriek lehetőleg maradjanak otthon, és a legszükségesebb eseteket leszámítva ne hagyják el a várost. Leicesterben az elmúlt két hétben 866 új fertőzöttet azonosítottak, vagyis a járvány kezdete óta azonosított összes fertőzött 29 százaléka mostanában betegedett meg.

Nagy-Britannia többi térségében ugyanakkor folyamatosan javul a járványhelyzet. Az elmúlt 24 órában például összesen 25 covidos beteg halt meg, miközben a járvány április közepi tetőzésekor a napi ezret is meghaladta a halálos áldozatok száma. A járványnak az országban mostanáig 45575 halálos áldozata volt. (Via MTI)